Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7a. Zhotovení měkkých vazeb.

7a. Zhotovení měkkých vazeb. Výroba měkkých vazeb, charakteristika měkkých vazeb, vazba V1, V2, nové technologie výroby lepené vazby, vazba V3, vazba V4, speciální úpravy.


Měkké vazby mají většinou menší rozsah knižního bloku. Nebývají doplněny náročnými a obsáhlými přílohami a jejich grafická úprava je jednodušší. Na měkké vazby se zpracovávají tiskoviny u kterých se nepředpokládá dlouhá životnost. Měkké vazby bývají spojeny obálkou pouze v oblasti hřbetu na rozdíl od tuhých vazeb kde je knižní blok spojen s knižními deskami celou plochou předsádky.


Sešitová měkká vazba V1 – vazba je určena pro rychlé, jednoduché a velmi levné spojení tiskovin (prospektů, programů, časopisů) v malých i velkých nákladech.
Při výrobě v malých provozech se může šít ručně osmičkovým stehem: natištěné archy jsou složeny, vylisovány, vloženy do sebe a do obálky, ušity a oříznuty po třech stranách.
Průmyslové zhotovení vazby V1: používají se většinou poloautomatické knihařské linky, kde jsou za sebou řazena zařízení umožňující zhotovit celou sešitovou brožuru.

Technologický postup:
1. ořezávání archů i s obálkou
2. skládání archů papíru
3. rýhování obálky 1x a její skládání
4. snášení složek do sebe
5. šití ve hřbetu na stříšku drátěnými skobami
6. ořez po třech stranách
7. balení a expedice

Požadavky na vazbu V1 podle oborové normy:
1.povolený rozsah
u papíru o plošné hmotnosti do 70g/m² nejvýše 60 listů
u papíru o plošné hmotnosti nad 70g/m² nejvýše 44 listů

2. šití
- do A6 1-2 skobičky
- do A5 2-3 skobičky
- nad A5 2-4 skobičky


Lepená měkká vazba V2 – vývoj výroby lepených vazeb byl umožněn vývojem nových syntetických lepidel. Nejprve disperzních později tavných. Vazba V2 je z brožur nejpoužívanější.

Průmyslové lepené vazby V2 se vyrábějí ve speciálních lepících strojích. Tyto stroje bývají umístěny v linkách za snášecím strojem a třínožovou řezačkou. Lepící stroje mají nakladač kartónových obálek a zařízení na jejich rýhování.

Zpracování vazby V2:
1.střásání knižního kompletu na hřbet a na hlavu
2.odfrézování hřbetu a jeho očištění od prachu
3.nanesení lepidla na celou plochu hřbetu, současně nanesení lepidla na první a poslední list podél hřbetu
4.zavěšení bloku do kartónové obálky a jeho lisování v místech lepu
5.ořezávání po třech stranách

Lepenou měkkou vazbu je možné zhotovit i ze složek, které byli ve hřbetě:
perforovány
šity tavnými nitěmi

Povolená varianta – Lepená měkká vazba oblepovaná V2a - Kartónová obálka je rozdělena na přední a zadní díl, u hřbetu je jedenkrát rýhovaná 8-10mm, v této šíři opatřena lepidlem a nalepená na první a poslední list bloku. Hřbet se přelepuje knihařským plátnem v délce 1-4 rýhy.

Požadavky na vazbu V2 podle oborové normy:
1.dovolená tloušťka bloku u papírů - do 90g/m² při frézovaném hřbetu: 4-35mm (výjimku tvoří jízdní řády a tel. seznamy)
- do 100 g/m² při speciálně perforovaných ve hřbetním lomu: 5-40mm
- do 100 g/m² slepených ve hřbetním lomu: 5-20mm

2. obálka – bez záložek 4x rýhovaná. 2 rýhy na tloušťku hřbetu a 2 rýhy 4-6mm od hřbetu.Vnitřní strana obálky nesmí být lakovaná, leštěná nebo laminovaná.
Tisk nesmí přesahovat rýhování.


Nové technologie při výrobě lepených vazeb

1.Švýcarská brožura – Je to lepená brožura s dvojlistů nebo s frézovaným hřbetem. Hřbet se přelepuje papírem nebo plátnem. Blok se zalepuje do 2x rýhované obálky
(na sílu hřbetu) přičemž blok se zalepuje celou zadní částí. Blok se snadněji otvírá a nenarušuje se hřbet obálky. Používá se na vazby katalogů, prospektů atp.

2.Finská brožura otabind – Má dutou část mezi hřbetem bloku a obálkou. Tím že hřbet obálky a bloku není spojen se brožura lépe otvírá. Vazby se provádí frézovanou lepenou technologií a zavěšení do obálky se provádí bočním zalepením.

3.Finská brožura tubebind – Má dutinku nalepenou na frézovaný a přelepený hřbet. Dutinka je širší než hřbet a při zavěšování musí být přilepena celou plochou na kartónovou obálku mezi 1-4 rýhou. Tento způsob zpevňuje hřbet brožury, zajišťuje pružnost při otevírání a dokonalé spojení bloku s obálkou. Materiál na dutinku musí být pružný a pevný.

4.Brožura hardcover – Má obálku z dvojitého kartonu. Potřebný formát se vysekává speciální planžetou. Přední a zadní díl obálky se kromě hřbetní části mezi 1-4 rylkou v celé ploše slepuje. Lepený blok se po přelepení hřbetu a bočním nanesení lepidla zavěšuje na vnitřní stranu kartónové obálky celou plochou mezi 1-4 rylkou. Vnější plocha zůstává volná a umožňuje snadné a dokonalé otevírání.


Bloková měkká vazba V3 – tento typ vazby patří mezi nejstarší a nejjednodušší způsob zpracování vícesložkových brožur. Její nevýhodou je že se nedá otevírat až do hřbetu složek a první a poslední složky se o drátěné skobky trhají.

Zpracování vazby V3 – snesený komplet se sešívá drátem zhora (na plocho) na drátovkách. Vzdálenost skobky od hřbetu by neměla být menší než 5mm. Hotové bloky se zavěšují do
4x rýhovaných obálek. Ořez i s obálkou po třech stranách.

Povolená varianta – Bloková vazba lemovaná V3a – obálka je rozdělena na přední a zadní díl. Rýhovaná jednou rylkou 8-10mm od hřbetu. Obálka se šije s blokem a lemuje se knih. plátnem od rylky k rylce. Ořez i s obálkou po třech stranách.

Požadavky na vazbu V3 podle oborové normy:
1.dovolená tloušťka bloku do 1cm
2.počet skobek
do A5 2 skobky
do A4 2-3 skobky
nad A4 3-5 skobek
3.obálka - bez záložek 4x rýhovaná, 2 rylky na tloušťku hřbetu, 2 rylky po 8-10mm od hřbetu. Zavěšení mezi 1-4 rylkou.


Šitá měkká vazba V4 – je na zpracování nejnáročnější, ale je nejkvalitnější z měkkých vazeb. Spojení složek šitím nitěmi na niťovkách je nejpevnější a KB se dobře otevírá až do hřbetu.

Zpracování vazby V4 – ručně se vazba V4 šije na gáz, po sešití se hřbety klíží ručně štětcem. Příprava obálky a zavěšení je stejné jako u vazby V2.
– poloautomatická výroba využívá niťovky. Ušité bloky se nakládají do stroje na lepenou vazbu (vypnutý agregát na frézování hřbetů), kde se nanese lepidlo na hřbet a blok se zavěsí do obálky. Hotové vazby se ořezávají po třech stranách.

Požadavky na vazbu V4 podle oborové normy:
1.dovolená tloušťka bloku 6-50cm

2.šití
brožovacím stehem nitěmi bez gázu
tavnými nitěmi při skládání složek

3. obálka – bez záložek 4x rýhovaná. 2 rýhy na tloušťku hřbetu a 2 rýhy 4-6mm od hřbetu.Vnitřní strana obálky nesmí být lakovaná, leštěná nebo laminovaná.
Tisk nesmí přesahovat rýhování.


Speciální úpravy měkkých vazeb

1.Měkká vazba s okrajem – po zhotovení KB (V2-V4) se bloky oříznou po třech stranách a zavěsí se do přesně nařezaných 4x rýhovaných obálek. Obálka přesahuje KB o 2mm na všech třech stranách.(kopie tuhé vazby)

2.Měkká vazba se záložkami – lze provádět ve dvou variantách

a.s okraji a záložkami – postup jako u vazby s okraji, ale obálky jsou 6x rýhované se záložkami zahnutými do vnitřní strany
b.se záložkami bez okrajů – KB se ořezává popředu, potom se zavěsí do 6x rýhované obálky a po zavěšení se brožury ořezávají u paty a hlavy

3.Měkká vazba s přebalem – všechny měkké vazby se mohou opatřit přebalem. Přebal může být lakovaný nebo laminovaný. Přebaly se navlékají ručně, protože karton obálky je měkký a neumožňuje navlékání strojem.

4.Měkká vazba podlepovaná – Pouze V4. KB je opatřen předsádkou, po ušití je podlepen do 2x rýhované obálky celou plochou předsádky (rylky na sílu hřbetu). Po zavěšení a zalisování se brožury ořezávají po třech stranách.

5.Měkké vazby z volných složek – u kniž. publikací vydávaných v sešitech na pokračování nebo u vazeb pro bibliofilské zpracování se složky nespojují šitím nebo lepením. Pouze se páskují nebo vkládají do kartónových obálek s upravenými záložkami. Obálka má 4 rylky. 2 na sílu hřbetu a 2 na záložky.

Žádné komentáře:

Okomentovat