Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Osivo a sadba vlastnosti, příprava, sledování, zakládání porostů

Osivo a sadba
vlastnosti, příprava, sledování, zakládání porostů

Osivo
- části generativní (semena)

Sadba
- všechny vegetativní části určené k rozmnožování


Vlastnosti osiva

1. Klíčivost
- schopnost osiva vyklíčit (nesmí být porušen zárodek)
- podmínky:
§ vlhko
§ vzduch
§ teplota (14 – 18 C)
- stanovení klíčivosti – 2 – 4 x 100 semen, ukládáme na filtrační papír a ukládáme do misky a mírně zvlhčíme = sledujeme klíčení, spočítáme vyklíčené zrna

2. Čistota
- z určitého druhu plodiny odebereme příměsi (semena plevelu a ostatních plodin), nečistoty (písek, úlomky slámy) a čistý vzorek osiva zvážíme a vypočítáme např. pšenice ozima

- 100 g vzorek
- 6 g nečistot
- 2 g příměsi

3. Pravost (druhů, odrůdy)

4. Užitná hodnota
- vyjadřuje podíl semen schopných vytvořit rostliny

č * k č = čistota
U = (%) k = klíčivost
100

- pro výsevek, při nižší užitné hodnotě musíme výsevek zvýšit, abychom zajistili potřebný počet rostlin na 1 ha (1 ha = 10 000 m2 = 100 x 100), (1a = 1 m2 = 10 x 10)


Vlhkost
- množství vody v semenech
- vyjadřuje se v procentech (11 – 14 %)
- nesmí přesahovat 15 % vlhkosti

Hmotnost (HTS)
- hmotnost 1 000 semen v gramech
- slouží pro výpočet výsevku

MKS
- hmotnost milionu semen
- k výsevku
- vyjadřuje kolik kg osiva je třeba vysít, aby výsevek představoval 1 m. k. s. na 1 ha

HTS * 10 000
MKS = (v kg/ha)
č * k
Objemová hmotnost
- je hmotnost 100 l osiva vyjádřených v kg (1 l v g)

1. Moření
- ošetření osiv chemickými látkami před chorobami a škůdci
- moří se vyčištěné a vytříděné osivo
a) suchá cesta = osiva + prášek = smíchání
b) mokrá cesta = osiva + kapalina = namáčení
- dbáme na bezpečnost práce a hygienu (podle předpisu na obalech)
- namořené osiva (sadba) nesmí být použito ke krmení

2. Skarifikace (naboptnání)
- mechanické narušení osemení semen, která jsou pro vodu obtížně propustná

3. Stratifikace
- semena se vkládají do mírně navlhčeného písku, ponechávají se na chladným místě přes zimu (ořešáky)

4. Obrušování
- mechanické obroušení semen (cukrovka, krmná řepa)

5. Obalování
- vytváření kulovitého tvaru semene pomocí speciální směsi (obsahuje mikrolen, růstové látky, některé látky proti škůdcům a chorobám)
- nejčastější cukrovka, kukuřice
- přesný výsev

6. Očkování
- provádí se u motykokvětých rostlin (jetele), vikvi, luskovin (hrách)
- očkujeme nitrogenní bakterie


Sadba

1. Narašování
- hlízy
- provádí se 2 – 3 týdny před výsadbou, sadba se rovnoměrně rozvrství do výšky 50 cm (bedny, lísky)
- teplota 10 – 12 °C
- vlhkost 85 – 90 %
- omezený přístup světla, po 8 – 10 dnech se hlízy převrství, narašování je ukončeno vzniku klíčku o délce 5 mm, pak se prostory provětrávají, snížení teploty, sadba se otužuje

2. Předkličování
- provádíme 4 – 6 týdnů před výsadbou, uloží se na palety nebo lísky
- teplota 12 – 18 °C
- vlhkost 85 – 90 %
- za přístupu světla (uměle, přirozené)
- předklíčené klíčky 1,2 – 2 cm
- týden před výsadbou se snižuje teplota na 6 C

Výsadba – sázeče

Doba setí, sázení
- závisí na:
a) pěstované plodině (podzim – ozimé obilniny, jaro – jarní obilniny, okopaniny, léto – směsky určené pro krmení k. z.)
b) termínu setí – v závislosti na počasí, požadavcích na druhu, stav půdy

Hloubka setí
- musí být optimální pro vyklíčení, vzejití a dobré zakořenění

Žádné komentáře:

Okomentovat