Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Konzervace pícnin

Dělíme na:
- Siláž
- Senáž
- Seno

Silážování

- konzervace krmných plodin při uchování živin, vitamínu a vody
- pomocí kys. mléčné, která brání dalšímu rozkladu rostlinné hmoty
- kys. mléčná – vzniká z glycidů – kvašením
- vyvoláným bakteriemi mléčného kvašení, za nepřístupu vzduchu

Zásady výroby siláže
1) zajistit vhodné prostředí pro bakterie mléčného kvašení
- délky řezanky 2-5 cm
- obsah stravitelných cukrů od 3-5%
- teplota silážované hmoty do30°C
- kyselost prostředí pH 3,8 – 4

2) řádné utlačení píce (dokonalé vytlačení vzduchu)

3) zamezení přístupu vzduchu

4) co nejrychlejší naplnění silážních prostor (1-2 dny)

5) ztráty minimálně 5-20%


Rozdělení pícnin podle silážovatelnosti
- podle vhodnosti pro výrobu siláže
1) Snadno silážovatelné
- vyšší obsah cukru a škrobu
- nízký obsah bílkovin
- patří – kukuřice, krmné okopaniny, krmná kapusta, slunečnice na siláž

2) Obtížně silážovatelné
- nízký obsah cukru
- více bílkovin
- patří sem – luskoviny, ozimá řepka, jetel luční, jetelotravní směsky, pastevní směsky sjetelem

3) Velmi obtížně silážovatelné
- vysoký obsah bílkovin
- nízký obsah cukru
- patří sem – vojtěžka


Způsoby silážování

V čerstvém stavu
- blycidové pícniny
- s obsahem sušiny 15-25% S
V zavadlém stavu
- jetele, jetelotrávy
- obsah sušiny 30-40% S
V předsušeném stavu (senáž)
- obsah sušiny 40-55% S


Silážní stavby (senážní)
- věže, jámy, silážní krechty, silážní komory
- senáž AG Bag senážní vaky
Silážní jámy:
a) povrchové
- betonové podlahy + beton učka, vystýlají se folii nebo slámou
- neprůjezdné
b) zapuštěné
- průjezdné, vybetonované jámy

Technika silážování
1) pokos porostu (nejprve obkosíme záhony, sběr)

2) odvoz, rozvoz a urovnávání hmoty

3) utlačení nebo udusání – provedeno rovnoměrně, vytlačíme vzduch
- během rozhrnování a utlačování se přidávají přísady – melasa, silostan,
mikrosil, cornsil atd.

4) přikrýváni jámy – co nejdříve, provádí se vzduchotěsně
- použití černé folie z PVC
- folie musí dokonale přiléhat k píci
- okraje plachet se zakryjí slámou nebo jiným materialem

5) zatížení – pneumatiky, železobetonové panely
- krátce před mrazy se použivá balíku lisované slámy proti mrazu

Kvalita siláže
- pH 3,8 – 4
- kys. mléčná 1,5-2%
- kys. octová 0,5 – 0,7 %
- kys. máselná 0,2%
- smyslové – typická vůně, barva zlatožlutá

Silážování do vaku
- silážovaná hmota se pomocí speciálního lisu pod nastavitelným tlakem se vtlačuje do PVC
- plnění probíhá tak, že plnící lis se vlastní činnosti odtlačuje směrem od konce vaku
výhody:
- vysoká kvalita (senáže, siláže)
- snížené riziko nepřízní počasí
- nízké ztráty (5-8%)
- snadný výběr z vaku (odkrývá se pouze ta část, která je určená pro jednorázovou spotřebu)
- uskladnění v blízkosti stáje
- lze použít i v pásmech hygienické ochrany vod.
nevýhody:
- folie se často trhá

Senáž

- konzervace zavadlé nebo předsušené pícniny s obsahem 40-55% S a bílkovin
- výhodné – lépe zkrmovatelné pro zvířata
zásady:
- sklízet kvalitní a nepřestárlý porost
- dodržení sušiny
- délka řezanky 2-3 cm ( dobré ulehnutí krmiva a bezporuchová manipulace při vybírání)
- senážovat během 3 dnů (naplnit), hermaticky uzavřené senážní prostory


Technika postupu
1) pokos
2) mačkání – žací mačkače
3) rozvoz pokosu, čechrání
4) obracení (počet obracení se řídí hustotou, délkou porostu s průběhem počasí)
5) sběr a řezání
6) odvoz a uskladnění jako u siláže

senážní věže
- za spodním vybíráním, horním
- plnění – horní, spodní
senáž do vaku
- a senáž do kulatých balíku

- kvalita senáže – stejná jako u siláže

Seno

- objemná píce s vysokým obsahem S (83-85%)
výroba:
- nejstarší způsob konzervace, ovlivněn počasím
- dochází ke ztrátám způsobených – nevhodným počasím
- dýcháním buněk v pokošené píci
- mikrobiální činnost
- mechanické odrolovaní listků (jeteloviny)

technický postup
a) Sušení sena na pokosech (větší ztráty) 3 dny
- pokos píce
- obracení píce –4h po pokosu
- rozházení pokosu
- obracení podle potřeby
- zhrnování usušené píce
- sběr (velmi opatrně, neodrolujeme lístky) – sběrací vozy
- odvoz (seníky, hangáry)
- uskladnění

b) Sušení na sušácích
- snižují se ztráty odrolem a deštěm
- náročná na práci
- 5-10 dnů

c) Sušení teplým nebo studeným vzduchem
- postup – stejný, uskladní se na roštech
- dosoušecí zařízení – soustava roštů 25-30 cm, ventilátorů a vzdušných kanálů (je vháněn studený nebo teplý vzduch)
- hmota se navrší na rošty okolo stěn ponecháme 1 m široký prostor,
- vrstvíme do výšky max. 2,5 – 3 m zapneme ventilátory (za slunečného počasí, vzdušná vlhkost 80%)
- necháme proschnout na 15% vlhkosti
- naskladníme další 2 m dosoušíme a vrstvíme další 2 m
- nedosušujeme v noci a za deště
předehřátý vzduch
- vzduch před vstupem do ventilátoru se ohřívá o 5-10°C
- urychluje se sušení
- výhody můžeme sušit i v noci a za deště


Měření teploty:
- kritická teplota 60°C – nebezpečí samovznícení a měří se po naplnění
- 2x -3x denně při plnění
- ve 4 týdnech po naplnění seníku měřit teplotu 1x denně
- 1-3 měsíce 1x týdně

Skladování sena
- volně ložené
- lisované, balíkované seno
- senné věže, stodoly, seníky, balíky ve folíjich
- seno se neskladuje delší dobu (několik let, protože se rozpadají lístky zvyšuje se prašnost, snižuje se chutnost)

Hodnocení sena
- podle zastoupených druhů
- jetelové, vojtěškové, luční ( luk a pastvin), jetelotravní)
podle kvality
- výborné
- velmi dobré
- méně hodnotné
- špatné
jakostní znak
- zdravé – bledě zelená barva
- bez zatuchlého a cizího zápachu
- bohaté na minerální látky (rozbory)
- bez příměsí (hlína, plevele)

Doba sklizně:
Vojtěška
- 1 seč ve vývinu 1 pupenu
- 2 seč na začátku květu (10% rozkvetlých)
- 3 seč v době květu aby rostlina vytvořila dostatek látek na přezimování
Jetel
- v době květu
Jílky
- od začátku kvetení
Luční a pastevní porosty
- sklizeň se podřizuje hlavní píci


Článek podporuje:
dřevěné podlahy, laminátové plovoucí podlahy, PVC podlahy

Žádné komentáře:

Okomentovat