Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obiloviny

Obiloviny
-jsou nejdůležitější plodiny

Význam:
- lid. výživa / zrno, mouka, pečivo.../
- krmení hospodářských zvířat
- výroba hnojiv / sláma/
- průmyslové zpracování / sladovnictví , lihu, škrob /
- výroba osiva
- sláma / podestýlka /

Patří sem: pšenice, oves, ječmen, žito, tritikal = čeleď lipnicovitá
Botanické vlastnosti – čeleď lipnicovitá, pohanka - rdesnovitá
Složení rostlin: nadzemní orgány – stonek / stéblo – duté, kukuřice – dřeň/
- listy
- klasy / laty /
podzemní orgány – kořenový systém, podzemní uzly / odnožování /


KOŘENOVÝ SYSTÉM
- jednoduchý, svazčité kořeny, kořenové vlášení
tvoří – zárodečné a svazčité kořínky, kořenové vlášení,
kukuřice- vzdušné kořeny / adventivní /
- bohatý koř.systém – ozimý ječmen, žito, tritikale, oves a kukuřice
- jemný k.s. – ječmen jarní, pšenice jarní

Význam:
- zakotvení obilnin v půdě
- přijímání živin
- zásobování živin
- hromadění aminokyselin


STONEK
Stéblo - u všech obilnin, kukuřice- vyplněné dření
- dutá , válcovitá
- děleno kolénky / nody /
- články / internodia/


LISTY - na kolénkách, podlouhlý, zašpičatělý tvar
Složení:- pochva
- čepel – jazýček
- ouško


KVĚTENSTVÍ
Klas: klasové vřeteno, klásky – jednokvěté nebo vícekvěté
Klásky složení – 2 plevy, několik kvítku
Kvítek složení – pluchy, plůšky, pohl.org. ( tyčinka, semeník s bliznou, šupinky )

klas – pšenice, ječmen, žito
lata – oves, proso, čirok, rýže
složitý okolík – pohanka

Kukuřice – lata – samčí květy
- klas – palice, samičí květy


PLOD - zrno / obilka /
- nažka / pohanka /
Obilka – pluchatá / oves, ječmen, proso, čirok,rýže /
- nahá / ječmen, pšenice, žito, oves, kukuřice /
Složení obilky: - obaly / slupky /
- bílek / endosperm - jádro /
- zárodek / klíček – nesmí se poškodit při setí, při sklizni /

obaly – oplodí ( pokožka ) vnější
- osemení - vnitřní

Růstové fáze obilnin :
1) klíčení – dostatek vody a teploty
2) vzcházení - 7-10 dní jařiny, 7dní ozimy, dostatek vláhy, půda je vyhřátá,
3) zakořeňování – po vytvoření 2-3listů, mělce pod povrchem půdy se začíná vyvíjet
odnoží kolének, z něho vyrůstají druhotné kořínky, ty tvoří základ koř.s.
4) odnožování – rozvětvování obilnin, z hlav pupenu se vytvoří hlavní stéblo, na němž
vzniká odnožovací kolénko, z něhož se dále vyvíjejí odnož. kolénka
dalších řadů. Každá odnož má vzrostlý vrchol,koř.s. a stéblo s květenstv.
/ produktivní odnoží/ nebo bez květenství / neproduktivní odnož /
- žito, ozimý ječmen – odnož na podzim
- ozimá pšenice – odnož na jaře i na podzim
- není vhodné mnoho odnoží – přehoustlé porosty
5) sloupkování a metání – prodlužování stébel, vyrůst.květenství s listové pochvy,
potřeba dostatku vláhy, teploty a živin
6) kvetení a opylení – samosprašné – oves, pšenice, ječmen
- cizosprašné – žito, kukuřice, tvorba obilek
- tvorba obilek -dostatek tepla, vody , živin
7) zrání – proces ukládání zásobních látek v obilce,
zrno se nalévá, žloutne / zralost – mléčná, vosková, plná /
mírně teplé počasí, velká vedra – málo kvalitní, nízký výnos, scvrklé zrno

Půdní a klimatické podmínky pro pěstování obilnin
- jsou to plodiny mírného klimat. Pásma
Půdy: vyšší obsah humusu, černozemě , hnědozemě, středně těžké až těžší / jílovité / pH-neutrální
Nároky na předplodinu:
Vhodné – olejniny, luskoviny, okopaniny, kukuřice, jeteloviny a zeleniny(košťálové)
Méně vhodné – obilniny, sami o sobě jsou dobrými předplod. okopaniny, kukuřice, luskoviny

Žádné komentáře:

Okomentovat