Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

INTERNET – nebezpečí ze sítě

Základy Internetu vznikly ještě v 80. Letech z počítačové sítě, která sloužila obranným a pak vědeckým účelům. Struktura Internetu, internetový protokol a HTML vznikly ještě v této fázi a ovlivnily, popř. i limitovaly jeho další rozvoj v 90. Letech.

Ekonomický význam těchto nových struktur byl v USA zřejmý již počátkem 90. Let, a to na rozdíl od České republiky, kde první mediální zprávy o Internetu zdůrazňovaly spíše jeho módnost a okrajové negativní jevy, např. šíření pornografie, vazby na terorismus, rasismus, pedofilii a počítačovou kriminalitu.

Základními články Internetu jsou síť, server a klient. Síť se skládá z přenosových linek, počítačů a programů umožňujících přenos různých typů elektronických informací. Server poskytuje data klientovy, což je počítač připojený k síti a vybavený programem, který umožňuje komunikaci se serverem. Internet umožňuje různé typy přenosu dat a informací.

Při volbě typu připojení je důležitá i volba doménového jména. Používání Internetu zvyšuje riziko šíření počítačových virů. A co to vlastně počítačové viry jsou?
Jsou to krátké programy, které vymazávají či odesílají data a dokumenty z vašeho počítače, vypínají systém, otvírají okna či jinak narušují práci s počítačem. Doby, kdy se viry šířily víceméně náhodou na disketách, jsou dávno pryč. Přišla další média (např. CD a paměťové disky), ale masovému rozšíření přispěl právě internet.
Způsobů, jakými se vir dostane do počítače je několik:
1. Stáhnete jej sami v dobré víře, že si instalujete neškodný prográmek.
2. Dostanete jej e-mailem a ze zvědavosti přílohu otevřete (nejčastěji jde o soubory s koncovkou .exe, .zip, .vbs, .bat, .pif, .scr např. v poslední době známý Beagle).
3. Vir pronikne sám, neboť využije bezpečnostní díru v operačním systému (např. Blaster).

A jak počítač před viry chránit?
1. Především dávejte pozor, co z internetu stahujete. Neotvírejte podezřelé přílohy v e-mailech od neznámých odesilatelů.
2. Pořiďte si antivirový program s rezidentním štítem. V okamžiku, kdy do počítače pronikne vir se na monitoru objeví varování a vy máte šanci zničit vir dříve, než stačí počítač nakazit.
3. Dobré je pořídit si tzv „patch“, záplatu, která zablokuje bezpečnostní cestu v systému, po níž se nevítaný host do počítače dostal.

Lidé, kteří své znalosti počítačových systémů, programování a internetu zneužijí k tomu, aby se dostali do cizího počítače, se nazývají HACKEŘI. Počítač ovládnou, využijí data, přenastaví jej, nebo zcela vyřadí z provozu. A jaká je obrana zde? FIREWALL – zařízení či program, který kontroluje příchozí i odchozí data.

Další nepříjemnou věcí jsou spamy. Ano, tak se nazývají ty otravné e-maily od neznámých cizinců nabízející prostředky na zvyšování potence či úsporu peněz. Na poštovní schránku stačí nalepit štítek „Bez reklam“, se schránkou e-mailovou to tak snadné není.
1. Použití filtrů – zde si můžete nastavit z jaké adresy nebo domény se vám poslané e-maily mají blokovat a tudíž se do vaší schránky vůbec nedostanou...
2. Inteligentní antispam – filtry dokáží zachytit pouze spam, který se ve vaší schránce už někdy odjevil. Inteligentní antispam „prolustruje“ každý e-mail dříve, než dorazí do schránky a poté jej zařadí do zvláštní složky např. „Nevyžádaná pošta“, kterou si pro tento účel zvolíte, nebo jej úplně zablokuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat