Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ZMĚNA V SUBJEKTECH ZÁVAZKU

Postoupení zajištěné pohledávky

Jestliže splnění postoupené pohledávky je zajištěno zástavním právem, ručením nebo jiným způsobem, je postupitel povinen o postoupení pohledávky podat zprávu osobě, která zajištění závazku poskytla.

- ani v případě, kdy jistotu poskytla třetí osoba (např. jako ručitel nebo zástavce), právní postavení této třetí osoby se nemění, k postupní smlouvě se nevyžaduje její souhlas
- nesplnění oznamovací povinnosti nic nemění na dalším trvání zajištění

Postupitel je povinen předat postupníkovi všechny doklady a poskytnout všechny potřebné informace, jež se týkají postoupené pohledávky – jen tak je možné zajistit, aby se nový věřitel ujal pohledávky ve stejné kvalitě.

Námitky proti pohledávce a možnost započtení

Námitky proti pohledávce, které dlužník mohl uplatnit v době postoupení, zůstávají mu zachovány i po postoupení pohledávky –právní postavení dlužníka musí zůstat nezhoršeno.

Dlužník může použít k započtení vůči postupníkovi i své k započtení způsobilé pohledávky, které měl vůči postupiteli v době, kdy mu bylo oznámeno nebo prokázáno postoupení pohledávky, jestliže je oznámil bez zbytečného odkladu postupníkovi.
Toto právo má dlužník i v případě, že jeho pohledávky v době oznámení nebo prokázání postoupení nebyly ještě splatné.


Přes účinně provedené postoupení pohledávky může postupitel na žádost postupníka sám vymáhat dluh vůči dlužníkovi na účet postupníka.
Jestliže však dlužník o postoupení byl vyrozuměn, lze takto vymáhat pohledávku pouze tehdy, jestliže ji nevymáhá postupník sám a postupitel se vůči dlužníkovi prokáže potupníkovým souhlasem.
- v tomto případě může dlužník použít své k započtení způsobilé pohledávky vůči postupiteli v době vymáhání, nikoli však pohledávky vůči postupníkovi

Žádné komentáře:

Okomentovat