Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Smlouva o dílo

Součinnost objednatele

Je-li k provedení díla nutná součinnost objednatele, je zhotovitel oprávněn určit k tomu přiměřenou lhůtu a po jejím marném uplynutí může od smlouvy odstoupit, upozorní-li na takový následek.

Totéž platí, provádí-li se dílo u objednatele a ten nevykoná potřebná zdravotní a bezpečnostní opatření pro osoby provádějící dílo.

- součinnost objednatele je pro řádné provedení díla většinou nezbytná
- její potřeba může vyplývat z charakteru díla (zkoušení šitého obleku), ze smlouvy (zajištění stavebního povolení) nebo z jiných skutečností (zjištění nedostatků materiálu poskytnutého objednatelem)
- nejsou-li součinnosti a jejich termíny stanoveny smlouvou, zhotovitel k nim může objednatele vyzvat
- nedodržení takto určených termínů znamená prodlení věřitele

Poskytne-li objednatel řádně a včas potřebnou součinnost, avšak zhotovitel v určenou dobu nepřistoupí k provedení díla, náleží mu právo na náhradu nutných nákladů, které mu tím vznikly.
Toto právo musí uplatnit u zhotovitele nejpozději do jednoho měsíce od převzetí věci a odstoupí-li z tohoto důvodu od smlouvy, musí je uplatnit nejpozději do jednoho měsíce od odstoupení, jinak právo zanikne.

- vynaložení nákladů musí být v příčinné souvislosti s pozdním zahájením prací (př. v případě odstoupení od smlouvy náklady vynaložené na převoz věci určené k opravě k jinému zhotoviteli)
- zhotovitel se povinnosti náhrady nezprostí ani poukazem na nedostatek jeho zavinění

Žádné komentáře:

Okomentovat