Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16.1. Německo

350 tisíc km, 82 mil. obyv. , Berlín

Povrch se zvedá od nížinatého severu až k velehorské hradbě Alp na jihu. Téměř 40% zabírá Severoněmecká nížina, jejíž povrch byl formován čtvrtohorním zaledněním (vřesoviště Lüneburger Heide) a půdy jsou chudé a písčité. Zbytek území vyplňuje soubor pahorkatin a pohoří středoněmecké vysočiny lemovaný podhůřím Alp. Podél tektonických zlomů a příkopů se vytvořila řada vulkanických pohoří s četnými minerálními prameny. Celkově není terén příliš výhodný pro zemědělství, ale dopravně je dobře přístupný. Evropsky významná je sníženina mezi Dunajem a Rýnem.

Říční síť je díky srážkové činnosti rozvinutá – splavné řeky Vesera, Rýn, Dunaj, Odra. Nejmohutnější a nejvýznamnější je Rýn, jeho tok a napojené kanály tvoří hustou síť. Labe je řekou nížinného typu, její estuár tvoří z Hamburku významný námořní přístav (140km od ústí), Dunaj je splavný až od Řezna. Jeho alpské přítoky jsou zdrojem vodní energie. Jsou v oblasti Alp, Meklenburska a východu Šlevicka-Holštýnska. Na hranici s Rakouskem a Švýcarskem je Bodamské jezero.

Podnebí je mírné, charakter závisí na vzdálenosti místa od Atlantského oceánu a na nadmořské výšce. Proto má hornatý jih poměrně stejné teploty jako sever. Směrem na jv se porosazuje kontinentalita. Nejteplejší je Hornorýnský úval. Srážky jsou kolem 800 mm a nejvíce jih spadne v létě v horských oblastech.

Půdní poměry jsou pestré, na severu jsou podzoly. Hnědozemě a černozemě najdeme podél středoněmeckých vysočin. Lesy pokrývají asi čtvrtinu státu. V Sasku a Durynsku jsou těžce poškozeny průmyslovými exhalacemi. Nyní je ale ochrana prostředí na vysoké úrovni.


Další zdroje o tomto tématu naleznete zde:
1.1. Německo
1.2. Německo
1.3. Území Německa se člení na 6 oblastí
1.4. Území Německa se člení na 6 oblastí
Články na hledaný výraz "Německo" naleznete na bezuceni.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat