Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obecné mezinárodní právo

platí pro všechny státy, ať se na vzniku podílely, nebo ne. (rozdíl oproti partikulárnímu)

Vnitřní sféra je spíše volnostní.

Pro vnější sféru platí jeden obecný zákaz, a to zákaz vměšování. Podstatné je, že platí pouze pro oblast právně upravenou MP, nikoliv pro oblasti, které nejsou MP upravené. V těchto oblastech se uplatňuje faktická nerovnost států.

Stát se stává subjektem MP:

V moderním MP platí, že se stává stát subjektem okamžikem vlastního vzniku, ale pouze v případě, že splní určité podmínky:

  1. svou státnost skutečně mezinárodně prosadí a udrží,
  2. svou státnost prosadí a udrží nikoliv po dobu pomíjivou,

státnost: území, obyvatelstvo, státní moc (suverenita) – pokud ji neprosadí a neudrží, nestane se subjektem MP

např. v r. 1991 vznikla tzv. Srbská republika Krajina – z hlediska vnitrostátního vykázal stát znaky státu, ale z hlediska mezin. se tento nově vzniklý útvar nestal státem – nedokázal prosadit a udržet v mezinárodních vztazích.

Je tedy i v dnešní době třeba urč. uznání ze strany ostatních států, ale nevyžaduje již akt de iure, spíše jde o vyjádření ochoty vstoupit do jednání, podepsat mezinárodní smlouvy – tak se stane subjektem nejen obecného, ale i partikulárního práva (okamžikem uzavření první mezinárodní smlouvy).

Uznání vlády (je třeba odlišovat od uznání státu) – je to také projev ochoty s touto vládou jednat, uzavírat smlouvy, ale nejedná se o vznik nového subjektu MP. např. vznikne vláda převratem, či jiným nestandardním způsobem – neústavně.

Žádné komentáře:

Okomentovat