Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

CR v ČR – oblasti II.kategirie

Tyto oblasti soustřeďují na svém území méně kvalitní předpoklady pro CR, ale přesto jsou na takové úrovni,že mají celostátní význam.

Orlické hory:
S podhůřím mají význam pro rekreaci v obou sezónách.Návštěvnost je v létě soustředěna do středisek v podhůří,v zimě do horských středisek Deštná, Říčky, Čenkovice. Hydrologické poměry doplňují přitažlivost oblasti v letní sezóně.

Architektonické památky: městská památková rezervace Nové Město nad Metují -zachovalé renesanční jádro, originální stavby lidové architektury a místa spojená s životem a dílem klasiků naší literatury
– Boženy Němcové-(zámek Ratibořice, Babiččino údolí se Starým Bělidlem)
- Aloise Jiráska(rodný dům v Hronově a místa připomínající jeho dílo).
Celostátní význam má festival ochotnických divadelních souborů Jiráskův Hronov. V podhůří přitahuje zájem i několik památníků na prusko-rakouskou válku v r.1866. Oblast slouží potřebám rekreace především obyvatel průmyslového obvodu Hradec Králové-Pardubice

Českomoravská vrchovina:
- uspokojuje potřebu letní turistiky a rekreace, v omezeném rozsahu je vhodná i pro zimní rekreaci. K přitažlivosti přispívá i mozaikové rozložení lesních porostů a rybníky soustředěné do několika obvodů. Některé říční toky se uplatňují ve vodní turistice. Dostatečně sněhová pokrývka umožňuje využití areálu kolem Nového Města na Moravě - zimní rekreace a sport. Každoročně se zde jezdí Zlatá lyže(běh na lyžích)
Architektonické památky:
- městské památkové rezervace – Telč, Jihlava, Pelhřimov
- zámky – Dačice, Jaroměřice nad Rokytnou
- hrady a zříceniny – Perštejn, Kámen, Lipnice
-církevní stavby – Tišnov, Želiv, Žďár n. Sázavou
- muzea – museum K. H. Borovského v Havlíčkově Brodě, museum Jaroslava Haška v Lipnici, museum v Humpolci, museum knihy v zámku ve Žďáru n. Sázavou. Jihlava, staré hornické město, které se ve 13.stol.stalo evropsky významným střediskem těžby stříbra a hospodářským a kulturním střediskem západní části oblasti. Zařazení Telče a poutního kostela sv.Jana Nepomuského na Zelené hoře u Žďáru n.Sázavou mezi světové kulturní památky UNESCO přispěje k rozvoji CR celé oblasti.
Střediska letní rekreace: Velké Dářko, Medlov, Tři Studně

Žádné komentáře:

Okomentovat