Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

CR v ČR – oblasti II

Šumava:
r.1991 vyhlášena národním parkem. Horská oblast s pestrou morfologií krajiny a vysokou lesnatostí se uplatňuje především v dlouhodobé rekreaci – letní i zimní, myslivosti, rybolovu. Atraktivitu v letním období zvyšuje Lipenská vodní nádrž. Ve vodní turistice používáme vodní toky řek Otavy a Vltavy. V rámci pěší turistiky lze navštívit přírodní zvláštnosti (kamenné moře, obří hrnce v údolí řeky Vydry, rašeliniště) Přitažlivá je i přírodní rezervace Boubínský prales, jezera ledovcového původu – Černé a Čertovo.
Kulturně-historické památky: klášter ve Vyšším Brodě, architektura měst Kašperské hory, Vimperk, Český Krumlov-rozšiřují možnosti využití oblasti i v letním období.
Těžiště CR je zatím v zimní rekreaci,turistice,sportech v několika střediscích – Železná Ruda, Hojsova Stráž, Kubova Huť, Churáňov

Jeseníky:
dělíme na 4 oblasti: Hrubí Jeseník, Nízký Jeseník, Kralický Sněžník, Rychlebské hory
V r.1969 byly vyhlášeny CHKO. Disponují podmínkami, které umožňují jejich využívání prakticky po celý rok. Prospívá k tomu lázeňství a výhodná dopravní poloha. Kvalita oblasti spočívá především v rozsáhlých lesních prostorech, v horském jádru je i možnost odtřele zvěře.
Z přírodních atraktivit se uplatňují jeskyně–Na Špičáku,Na Pomezí,bizardní skalní útvary a bludné balvany.
Četné jsou i lokality chráněných rostlinných společenství a rašeliniště–Rejvíz, Skřítek.
Z kulturně-historických památek stojí v popředí zámky Velké Losiny, Javorník – Jánský vrch, Štemnerk, Bruntál, Hradec u Opavy(pobyt Beethovena)a památník J.A.Komenského ve Fulneku.
Zimní rekreace–střediska:Červenohorské sedlo,Ovčárna,Petříkov,Malá Morávka, Ramzová Lázně: Jeseník-Priessnitzovy lázně, Karlova Studánka, Velké Losiny, Dolní Lipová

Žádné komentáře:

Okomentovat