Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

CR v ČR – oblasti III

Valašsko:
Oblast Valašska zahrnuje Vizovickou vrchovinu, Hostýnskou-vsetínskou hornatinu a část Bílých Karpat. Charakter krajiny a dobré hydrologické podmínky-nádrže Luhačovice,Bystřička poskytují možnosti pro krátkodobou i dlouhodobou rekreaci a turistiky v letním období. V mezinárodním měřítku s uplatňují lázně Luhačovice a možnosti myslivosti. Celostátní význam mají lázně Teplice nad Bečvou.
Přírodní atraktivitou jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně v Hranickém krasu. Oblast je přitažlivá originální lidovou architekturou, folklórem a lidovou uměleckou výrobou.
Z architektonických památek jsou významné zámky v městech Holešov, Hranice, Vizovice. Oblast je celkem dobře přístupná a má i letecké spojení

Beskydy:
V r.1973 byly vyhlášeny CHKO. Má důležitou roli v letní i zimní rekreaci obyvatel Ostravska i širšího zázemí. Jsou zde vhodné Přírodní podmínky – horský charakter krajiny, drsnější klima, rozsáhlé lesy a příznivé hydrologické poměry – řada vodních toků, nádrž Žermanice, které umožňují oblast využívat až 280dní v roce. V zahraničním CR se uplatňuje myslivost.
Z kulturně-historických atraktivit jsou nejdůležitější: městská památková rezervace
- Štramberk, jeskyně Šipka (proslulá archeologickými nálezy pravěkého člověka)
- Hranická propast (nejhlubší propast v ČR)
- kloboučnické muzeum v Novém Jičíně
- automobilové muzeum v Kopřivnici
- skanzen v Rožnově pod Radhoštěm.
Zimní rekreace:Poustevny,Lysá hora,Soláň,Velké Kralovice Spol.atraktivity:Poustevny(lidové chalupy)socha Radegasta,vrchol Radhošť-kaple Cyrila+Metoděje

Žádné komentáře:

Okomentovat