Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Činitelé rozvoje a rozmístění cestovního ruchu

Činitele rozvoje a rozmístění CR se z eko i geografického hlediska dělí na:

Selektivní faktory
Tyto faktory mají postavení především v rozvoji CR, ale projevují se geograficky. Představují vesměs společenské reality a dělí se na:
-objektivní faktory (vnitropolitická situace, eko předpoklady, kvalita životního prostředí)
-subjektivní faktory(psychologické a další pohnutky ovlivněné kulturní úrovní obyvatel, reklamou, propagací atd.)

Lokalizační podmínky
Rozhodující postavení zaujímají při konkrétní lokalizaci jeho realizace. Rozhodují o funkčním využití konkrétní oblasti CR z hlediska přírodních možností a charakteru a kvality společenských podmínek či atraktivit. Poskytují jen určité možnosti, o jejich využití z hlediska CR rozhodují selektivní faktory a realizační podmínky.

Přírodní podmínky a atraktivity:
a) klimatické poměry: jsou jednou z hlavních podmínek realizace a rozmístění CR,na něž působí prostřednictvím z hlavních podmínek realizace a rozmístění CR,na něž působí prostřednictvím pozitivních hodnot svých prvků (teplota,vlhkost vzduchu,množství srážek a jejich rozdělení,délka slunečního svitu…). V celosvětovém srovnání mají svými hodnotami největší význam pro využití CR dva podnební pásy – mírný a subtropický.Hlavní sezónou subtrop. klimatického pásu je letní období a to díky vysokým letním teplotám a množství slunečnímu záření. V horských oblastech se vytvářejí podmínky pro sezónu v letních i zimních období.V zimě je zde větší sluneční záření.

b)hydrologické poměry:
- podzemní vody:vytvářejí předpoklady pro bodovou koncentraci CR.Především to platí o minerálních pramenech s léčebnými účinky.Lázeň. střediska patří k historicky nejstarším centrům CR(Vichy ve Francii,Wiesbaden,Baden-Baden v SRN, KV,Mariánské lázně).
- Gejzíry:Island,severní ostrov Nového Zélandu,Yellowstonský NP v USA
- povrchové vody:jejich hodnotou vytváří teplota a čistota vody,kvalita pobřežních pláží a přilehlého zázemí…Moře:Středozemní moře-v létě 24-28°C,výtečné pláže,exotická mořská fauna Černé moře:24°C,reakce pro populaci zemí střední a jihovýchodní Evropy Ostrovy amerického Středomoří a přilehlý JV USA a JV Austrálie,Indický oceán (ostrovy Mauritius, Réunion, Seychely a Madagaskar).
- Jezera a umělé vodní plochy:jezera Alpské oblasti: Švýcarsko(Ženevské, Bodamské,Huntské…)Itálie(Lago di Como,Lago di Maggiore,Lago di Garda)Rakousko a SRN,také jezera ve VB,Polsku,Finsku,Německu (Mazurská a Meklenburská jezera)Dále Balaton v Maďarsku, Ladožské jezero v Rusku.
- Řeky:přitažlivost je zvyšována kaňony a vodopády-kaňon řeky Colorado, Niagarské vodopády,vodopády v Yosemitském NP,Viktoriiny vodopády na řece Zambezi.

c)Reliéf a morfologické poměry: minimální hodnotu mají pobřeží bažinatá, skalnatá, strmá a těžko přístupná u vnitrozemí. Největší hodnotu mají písčité pláže. Moderní CR výrazně přispěl k hospodářskému využití horských a velehorských oblastí. Vrchoviny a středohory jsou využívány jako odpočinkové oblasti.
Vysokohorské oblasti-zimní sporty a rekreace především formou dlouhodobých pobytů ve spojení atraktivity horských oblastí CR.

d)Rostlinstvo a živočišstvo:ve vyspělích zemích mají lesní porosty značný význam pro letní rekreaci a turistiku městské části populace. Světově proslulé chráněné jsou atraktivní porosty sekvojí v NP Muir Woods u San Francisca, obřích sekvojovců v NP Sequoia v Kalifornii. V ČR Žofínský a Boubínský prales. Živočišstvo se v CR uplatňuje prostřednictvím chráněné a lovné zvěře. Mezi nejnavštěvovanější patří NP Serengeti v Tanzánii, Krugerův park v Jihoafrické republice.

Žádné komentáře:

Okomentovat