Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. Základní buněčné funkce

- organismy se odlišují od neživých přírodnin nejen svým složením a strukturou, ale i ději, které v nich probíhají, tj. rozmanitými projevy života
- k základním fcím kteréhokoliv živého organismu patří výměna látek a energií s okolím, látkový a energetický metabolismus, růst, pohyb, dráždivost, řídící a obranné procesy, rozmnožování a vývoj

I. METABOLISMUS
• soubor rozmanitých chemických reakcí, probíhajících v každém živém organismu po celou dobu jeho existence

Látkový = v buňce dochází k přeměnám sacharidů a lipidů, syntetizují se informační molekuly a stavební látky

Energetický = soubor všech reakcí, v buňce spojených se získáváním zdrojů energie nebo s uvolňováním energie

1) Anabolismus (asimilace)
- skladné procesy
- slouží k syntézám složitějších organických sloučenin z látek jednodušších
- děje endergonické = energie se při nich spotřebovává
- např. fotosyntéza, vznik škrobu z glukózy aj.

2) Katabolismus (disimilace)
- rozkladné procesy
- ze složitějších organických sloučenin vznikají látky jednodušší
- děje exergonické = energie se při nich uvolňuje
- např. dýchání

Enzymy
- bílkovinné povahy, mají úlohu biokatalyzátorů
- bez nich by chemické reakce nemohly probíhat nebo by probíhaly příliš pomalu
- molekuly mohou být tvořeny pouze bílkovinnou nebo mohou kromě ní obsahovat nebílkovinnou účinnou složku – tzv. koenzym, odpovídající v tom případě za katalytickou fci enzymu

Přenos energie v buňce
- buňka může přímo využít jen energii chemických vazeb, ta je rozváděna po buňce a podle potřeb využívána
- nejdůležitější z nich je sloučenina ATP, která slouží jako univerzální přenašeč energie v buňkách všech organismů včetně člověka
- buňka může využít také energii protonového gradientu (vytvořeného na membránách)
- v buňce je udržováno stálé množství molekul ATP bez ohledu na jejich spotřebovávání a uvolňování při reakcích. Dlouhodobě je energie uchovávána ve formě zásobních organických látek (sacharidy, lipidy, bílkoviny)

Žádné komentáře:

Okomentovat