Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Subjekty zajišťující ubytovací služby

Hlavním úkolem ubytovacích služeb je poskytnutí přechodného ubytování. Podle WTO je členění ubytovacích služeb následující:

HROMADNÁ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ

- Hotely – zahrnují hotely, garni hotely, motely, botely, horské hotely a obdobná zařízení zabezpečující každodenní stlaní, úklid a hygienu.
- Penziony – poskytují omezené hotelové služby
- Specializovaná ubytovací zařízení – léčebná zařízení, kempy, veřejné dopravní prostředky, ubytovací zařízení a jiná hromadná zařízení jako koleje, ubytovny...

UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ V SOUKROMÍ

- Vlastní příbytky – chalupy, chaty...
- Pronajaté pokoje v rodinných domech – turisté tráví pobyt s rodinou
- Pronajaté bydlení od soukromníků – apartmá, vilky, domky, chaty
- Ubytování zajištěné příbuznými nebo přáteli

Ubytovací zařízení se dále člení do tříd, které stanoví minimální požadavky na vybavení, úroveň a rozsah služeb, spojených s ubytováním. Jednotlivé třídy se označují hvězdičkami. Rada evropského společenství vydala směrnici „O komplexních programech na cesty, prázdniny a zájezdy“ č. 90/314/EEC z 30. 6. 1990 a tato sjednocuje podmínky organizovaného CR v evropských zemích a zaručuje spotřebiteli základní práva na úseku služeb CR. Je sledován cíl poskytnout spotřebiteli možnost zakoupit (v kterémkoli státě EU) zájezd za stejných podmínek a záruk. Směrnice ukládá CK povinnost informovat spotřebitele o typu ubytování, kategorii a třídě ubytovacího zařízení s odvoláním na klasifikaci a zvyklosti hostitelské země.

DOPORUČENÍ RADY EVROPSKÉHO SPOLEČENSTVÍ

č. 86/655/EEC ze dne 22. 12. 1986 o standartizaci informací o hotelích. Základní informace by měla obsahovat:
- Jméno hotelu, adresu, číslo telefonu a faxu, emailovou adresu
- Počet pokojů s informací o jejich vybavení
- Provozní dobu
- Maximální cenu dvoulůžkového pokoje v plné sezóně
- Vzdálenost od letiště, železniční stanice, autobusového nádraží
- Přijímání úvěrových a platebních karet
- Informace o možnosti komunikace v cizích jazycích
- Standartizované symboly (piktogramy) hotelu

UPLATŇOVÁNÍ KATEGORIZACE V ČR

Živnostenský zákon č. 455/91 Sb. při členění živností předpokládal existenci oborové normy Ministerstva obchodu a CR ČR – ON 735412 a její uplatňování formou ukládání podmínek provozování živnosti. ON vymezovala kategorie a třídy ubytovacích zařízení následovně:

Kategorie Třída
Hotel

Garni hotel

Motel

Botel

Penzion
Turistická ubytobna

Chatová osada

Kemp


Novela živnostenského zákona č. 286/95 Sb. převedla živnost ubytovacích služeb mezi živnosti ohlašovací a tím došlo i ke zrušení výše uvedené ON. V roce 1994 vydalo Ministerstvo hosp. CR „Doporučení upravující základní ukazatele pro kategorizaci hostinských a ubytovacích zařízení“. Doporučení slouží podnikatelům pro zařazení provozovny do kategorie a třídy.
Výše uveden pomůcka byla nahrazena v roce 1999 „Hotelovou klasifikací ČR“. Tato klasifikace je srovnatelná s podobnými klasifikacemi EU, avšak respektuje národní a regionální tradice. Klasifikace stanovuje určité minimální požadavky na standart ubytovacích zařízení a dělí je do 5 tříd:

Tourist
Standart
Komfort
First class
Luxus

V současné době js ou provozovateli ubytovacích služeb jak FO, tak PO.
Zejména na provozování hotelů se podílejí mezinárodní hotelové řetězce jako např. Intercontinental hotels, Hilton, Holiday Inn...

Žádné komentáře:

Okomentovat