Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Subjekty zajišťující stravovací služby

Stravovací služby jsou zajišťovány subjekty provgozujícími společné stravování a chápeme je jako poskytování pokrmů a nápojů bezprostředně připravených ke spotřebě.

FUNKCE RESTAURAĆNÍCH ZAŘÍZENÍ

- Základní stravování (snídaně, obědy, večeře)
- Doplňkové stravování (občerstvení)
- Prodej drobného spotřebního zboží
- Ve spojitosti s CR dochází ke spojení s ubyt. Službami, zajišťují tedy často i funkci sportovní a zábavní.

Z ařazení hostinského zařízení do určité kategorie poskytuje určitou informaci o typu a rozsahu služeb, které může účastník očekávat.
Podle dříve platné ON 735413 Ministerstva obchodu ČSR se hostinská zařízení členila do skupin (roku 1976-1993). Od roku 1994 se na podkladu Metodiky Evropského společenství začíná používat metodická pomůcka „Doporučení upravující základní ukazatele pro kategorizace hostinských a ubytovacích zařízení“. Základní rozdělení zařízení restauračního stravování do kategorií dle doporučené metodiky ES je následující:
Restaurace – dominantní prodej pokrmů a nápojů
- Restaurace
- Samoobslužné restaurace (jídelny)
- Motoresty
- Stánky prodávající občerstvení
- Železniční jídelní vozy a jiná zařízení pro přepravu osob

Bary – typický je prodej nápojů s možností různých forem zábavy
- Bary
- Noční kluby
- Pivnice
- Vinárny
- Kavárny
- Espressa

Doporučení charakterizuje jednotlivé druhy stravovacích zařízení na základě jejich minimální činnosti následovně:
Restaurace – obslužné hostinské zařízení zajišťující stravovací služby se širokým sortimentem pokrmů.
Pohostinství – modifikovaný typ restaurace v menších sídlech zajišťiující základní doplňkové stravování.

Žádné komentáře:

Okomentovat