Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Histrorie průvodcovské činnosti

Za nejstarší cestovatele považujeme Řeky, Egypťany a Římany, kteří při svých cestách využívali organizátory cest stejně jako místní obyvatelstvo ve funkci průvodců a překladatelů. První historicky prokázané popisy cest pocházejí od řeckého dějepisce Hérodota (480 – 425 př. n. l.), který popisuje země kolem Středozemního moře. Významnou památkou a pomůckou pro cestování bylo grafické znázornění římského impéria v 11 listech, tzv. Tabula Pentigeriana od geografa Castoriema. Tyto listy znázorňovaly vojenské a obchodní cesty, města, pohoří, řeky, moře atd...
Obsah průvodcovské činnosti se začal více naplňovat až ve středověku, kdy cestování patří k bontonu nejvyšších vrstev obyvatelstva. Cestují bohatí měšťané, kupci nebo mladí šlechtici, kteří se připravují na povolání v diplomatické službě. Tyto cesty trvají zpravidla déle a zabezpečují je štáby lidí s bohatými poznatky a zkušenostmi. Využívá se služeb chudých učenců – studentů, kteří znají navštívenou zemi, místní poměry a jazyk. Na průvodcovskou činnost se zaměřovali i kněží a mniši, kteří prováděli poutníky do poutních míst (Řím, Jeruzalém, Betlém).
Od poloviny 15. století vznikají první cestopisy. Jednu takovou cestu popsal rytíř Šašek a později tento cestopis zpracoval A. Jirásek ve své knize „Z Čech až na konec světa“. V roce 1608 popsal svou cestu do Palestiny český šlechtic a spisovatel Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic.
Nový charakter průvodcovské činnosti podnítil rozvoj výroby a dopravy v 19. století. Za zakladatele novodobého cestovního ruchu považujeme THOMASE COOKA, ktarý zorganizoval první hromadný výlet pro 570 účastníků při příležitosti otevření nové železniční tratě z Derby do Rugby (Anglie). Svoji činností poukazoval na velké možnosti poskytování služeb cestovního ruchu, včetně služeb průvodců. Svoji cestovní kancelář rozšiřoval o filiálky na všech kontintntech a zorganizoval cestu kolem světa za 222 dnů. Ve sné činnosti uplatňoval prvky, které se v modifikované podobě používají dodnes:
- Vydávání tzv. blanketních lístků, v současné době tzv. vouchery
- Požívání rooming listů, tedy jakýsi rezervační systém
- Zpracování popisů tras a časový harmonogram
- Uzavírání dohod s železničními společnostmi o možnosti vydávání cestovních lístků

Současníkem Thomase Cooka byl KARL BALDECKER, který měl výraznou zásluhu na vydávání knižních průvodců se všemi potřebnými informacemi, mapkami, trasami, pamětihodnostmi, údaji o ubytovacích možnostech atd... Ve svých průvodcích tiskl i takové podrobnosti, jako např. způsob nastupování a vystupování z dostavníků, dávání zpropitného atd...
S rozvojem dopravy se na konci 19. století stávají moderními plavby na luxusních parnících, poskytujících nejen pohodlí, ale i zábavu během cesty.. Zde měl svoji nezastupitelnou roli průvodce, který většinou vystupoval i jako ředitel zájezdu. Lodní doprava zvýšila turistickou návštěvnost zejména mezi Evropou a Spojenými Státy. Hlavně ve Francii a Velké Británii vznikají nové cestovní kanceláře, turistické kluby nebo různé cestovní asociace. Zvyšuje se nabídka, mobilizace obyvatel, počet účastníků, průvodce si upevňuje svoji pozici.

Žádné komentáře:

Okomentovat