Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Organizace cestovního ruchu v ČR

Formy organizace CR se mění s vývojem a jsou závislé též na tom, v jakých společensko-ekonomických podmínkách se CR uskutečňuje a jaký důraz je v té které zemi na CR kladen. Je jen málo zemí, kde je CR chápán jako komplex „průmyslové odvětví CR“ a takto je také řízen příslušným ministerstvem.

ORGANIZACE CR V ČESKOSLOVENSKU V LETECH 1990 - 1992

V oblasti řízení a organizace CR po roce 1989 působily federální orgány a zejména orgány obou republik.

Federální ministerstvo zahraničního obchodu bylo oprávněno udělovat CK povolení k zahraniční obchodní činnosti, zařizování zastoupení CK v zahraničí, podmínky dovozu a vývozu zboží, zabezpečování agendy související s členstvím ČR ve WTO.

Federální ministerstvo zahraničních věcí bylo gestorem mezinárodních vládních smluv o úpravě vízových povinností, zabezpečovalo specifické úkoly spojené s členstvím ve WTO.

V obou republikách se problematikou CR zabývalo Ministerstvo obchodu a cestovního ruchu ČR a SR, které mělo pro CR vytvořen specializovaný útvar „Správa CR a společného stravování“. Toto ministerstvo udělovalo fyzickým a právnickým osobám (FO a PO) povolení k provozování služeb CK, dále určovalo postup při udělování oprávnění k výkonu průvodcovské činnosti. Od roku 1992 upravoval vznik a provoz CK zákon o živnostenském podnikání z roku 1991.


ORGANIZACE CR V ČR OD ROKU 1993


Po zrušení Ministerstva obchodu a CR (1992) převzalo působnost v oblasti CR Ministerstvo hospodářství. V rámci tohoto ministerstva pracovaly různé orgány:
- Odbor CR: vydávání právních norem, vydávání osvědčení o průvodcovské činnosti.
- Rada CR: vystupovala jako poradní orgán ministerstva

Z důvodu zabezpečení propagace CR v ČR byla 1. dubna 1993 zřízena Česká centrála CR. Hlavním úkolem bylo vytvářet zahraniční „image“ ČR.

11. 11. 1996 bylo zřízeno Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. V rámci sekce regionální politiky se na CR specializuje odbor cestovního ruchu.
ÚKOLY:
- Tvorba legislativy
- Zlepšování postavení ČR v mezinárodním CR
- Příprava programů na rozvoj CR

Žádné komentáře:

Okomentovat