Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

NESPORNÉ (NEPŘÍMÁ ŽALOBA)

Řízení je zahájeno vnitrostátním soudem, ten se obrátí na ESD s žádostí o interpretaci konkrétní komunitární normy. Jedná se o tzv. řízení o předběžné otázce (prejudiciální řízení).

Řízení o předběžné otázce je upraveno v čl. 234 Sml. o ES. Zde je přesně vymezeno, ke kterým komunitárním normám se ESD může vyjádřit. Předmětem řízení mohou být:

- zřizovací smlouvy (zejména Sml. o ES)

- sekundární právo (nařízení, směrnice, rozhodnutí)

- statuty orgánů zřízené aktem Rady – sám statut to však musí umožňovat

Dále také (není uvedeno v čl. 234)

- mezinárodní smlouvy – např. smlouva o GATT, smlouva s Tureckem

Cíl řízení o předběžné otázce: výklad komunitárního práva a jeho jednotná interpretace, dotváření komunitárního práva.

Vztah vnitrostátních soudů a ESD je vztahem spolupráce.

Rozlišujeme dva druhy tohoto řízení:

  • fakultativní předložení předběžné otázky ESD – v případech, kdy rozhoduje národní soudce v 1. instanci (prvoinstanční řízení, tj. proti jeho rozhodnutí existuje řádný opravný prostředek – odvolání). V tomto případě nemá soudce povinnost, ale pouze možnost obrátit se na ESD.

· obligatorní předložení předběžné otázky ESD – v případech, kdy rozhoduje národní soudce v poslední instanci (proti jeho rozhodnutí již není přípustné se odvolat). Pokud tento soudce má pochybnost o výkladu komunitárního práva, je povinen obrátit se na ESD.

ESD pouze interpretuje normu, ale nerozhoduje o konkrétním sporu. Konkrétně pak rozhoduje národní soud. Rozhodnutí ESD je národními soudy dobrovolně aplikováno. Pokud by tomu tak nebylo, hrozila by danému členskému státu žaloba Komise za porušení smlouvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat