Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jak lze měnit zřizovací smlouvy?

Postup je vymezen v čl. 48 Smlouvy o EU (Maastrichtské smlouvy). Iniciativu mohou dát členské státy nebo Komise. Návrh se předkládá Radě EU. Pokud je její stanovisko pozitivní, svolá mezivládní konferenci k projednání návrhu změn. Ta není vázána pouze předloženými návrhy, ale lze učinit i jiné změny.

Přístupové smlouvy
Stát směřuje žádost Radě EU – ta musí žádost jednomyslně schválit. Nutný je také souhlas Evropského parlamentu (absolutní většina členů = 626/2 +1 = 314). Dále pak musí ještě proběhnout ratifikace dle vnitrostátního práva členských států.


Legislativní proces

Týká se vydávání sekundárního práva, zejména nařízení a směrnic. Postup není stejný ve všech oblastech. Někdy je přímo stanoveno, jaký právní předpis je třeba vydat, jindy je možnost volby.

3 stádia:
• právo legislativní iniciativy
• projednávání návrhu
• rozhodnutí o jeho přijetí

Právo legislativní iniciativy má v rámci prvního pilíře pouze Komise. Komise může být k podání návrhu vyzvána EP či Radou EU. (EP vypracovává návrhy pro volbu do EP) O návrhu pak rozhoduje Rada a Evropský parlament, přičemž dle zapojení EP existuje několik procesů: proces konzultace, spolupráce a spolurozhodování.

Žádné komentáře:

Okomentovat