Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Fáze řízení:

1) PÍSEMNÁ

Řízení se zahajuje žalobou, soudu se předloží skutečnosti a důkazy. Protistrana má možnost vyjádřit se k žalobě (tzv. replika)

Soudce-zpravodaj vypracuje zprávu, která objektivně zhodnotí daný spor (po stránce skutkové i právní). Strany dostanou zprávu alespoň tři týdny před ústním jednáním (mohou popřípadě ještě nechat opravit některá tvrzení, pokud byla špatně zaznamenána)

2) ÚSTNÍ

- zahajuje a řídí předseda senátu

- členové senátu kladou dotazy zástupcům stran. Snaží se zjistit informace, které nebylo možno získat v písemné fázi řízení.

- Advokáti přednesou tvrzení stran – každý může mluvit max. 15 minut (potřebuje-li více, musí před zahájením řízení písemně žádat o prodloužení doby)

Rozsudek:

Soud buď žalobu zamítne, nebo vydá rozsudek. Porada je tajná, rozsudek se vyhlašuje veřejně. Rozsudek musí být vždy odůvodněn, podepsáni jsou všichni členové senátu.

V rozsudku je také uvedeno, kdo hradí náklady řízení (pokud se o nich žalobce v žalobě zmiňoval) – většinou je nese neúspěšná strana sporu. Pokud nebyly v žalobě uvedeny, lze požádat soud dodatečně, aby o nich rozhodl – pak většinou každá strana nese vlastní náklady řízení.

Žádné komentáře:

Okomentovat