Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vnější audit, spolupráce vnitřního a vnějšího auditu

Vnější auditorská činnost může být definována jako veřejná služba poskytovaná kvalifikovanými odborníky v oboru účetnictví, která spočívá v provádění revize finančního stavu banky, a to podle zvláštních norem a pomocí speciálních technik.

Cílem této revize je vyjádřit objektivní názor na to, zda stav hospodaření banky odpovídá ekonomické a finanční situaci banky v daném okamžiku, a zda jsou výsledky hospodaření a změny v daném období v souladu s obecně přijatými účetními zásadami.

Vnější auditor je fyzická nebo právnická osoba zapsaná do seznamu auditorů.
Vnější auditor musí být nezávislý jak na státních orgánech, tak na vedení auditované společnosti i na ostatních zájmových skupinách.

Vnitřní audit se uskutečňuje prostřednictvím vlastních pracovníků banky, zatímco vnější audit jako základní podmínku své existence a důvěryhodnosti vyžaduje, aby odborníci, kteří jej provádějí, nebyli zaměstnanci auditované banky. To znamená, že musejí být zcela nezávislí na dané bance a jejím vedení.

Cílem vnější auditorské činnosti je vyjádřit názor na finanční stav auditované banky, a to v určitém období. Cíle vnitřního auditu jsou naproti tomu početnější a rozmanitější a neomezují se pouze na oblast ekonomickou a finanční, protože vnitřní auditorská činnost zahrnuje celou oblast aktivit dané banky.

Konečně je třeba uvést, že vnější audit se provádí v souladu s normami a postupy, jež byly mezinárodně standardizovány a nelze je podstatně měnit ani upravovat, zatímco provádění vnitřního auditu je mnohem pružnější a závisí vždy na bance, na vedení banky a na pracovnících, kteří řídí útvar vnitřního auditu.

Na závěr je třeba zdůraznit, že mezi vnějším a vnitřním auditem existuje zásadní rozdíl. Z toho vyplývá nutnost uvědomit si odlišnost provádění vnější nebo vnitřní auditorské činnosti v kterékoli bance.

Žádné komentáře:

Okomentovat