Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Úrokové sazby z depozit

Úrok = částka peněz placená dlužníkem věřiteli za poskytnutí peněžní částky. Poměr úroku k vel. Zapůjčené částce se vyjadřuje v procentech a nazývá se úroková míra ( úroková sazba).

– Vklady u bank jsou z hlediska investo­rů pokládány za nejjednodušší a relativně nejbezpečnější investice. Proto obvy­kle přinášejí nižší úrokový výnos než investice náročnější, jako jsou např. investice reálné, investice do cenných papírů či jejich derivátů apod.
– Výše úrokové sazby je ovlivněna:
– všeobecná situace na finančním trhu
– míra inflace a očekávání jejího budoucího vývoje
– rozsah investičních možností na finančním trhu
– značnou roli hraje též doba úložky volných peněžních prostředků, výše vkladu
– naléhavost potřeby výpůjčky volných peněžních prostředků pro aktivní obchody banky, případně omezená možnost obstarat si potřebné volné pe­něžní zdroje jinou cestou, např. výpůjčkami od jiných bank domácích či za­hraničních, emisí dluhových cenných papírů banky apod.
– Cena vypůjčených prostředků je nepřímo ovlivňována i dalšími náklady

– Výše úrokové sazby:
– pevná - sjednána jako jednotná na celou dobu trvání vkladu, ne­bo je diferencována podle délky doby vkladu. Není-li jinak stanoveno, nemůže být během této doby měněna. Je zřejmé, že právě u tohoto typu sazby nejvíce pů­sobí vlivy plynoucí z uvedených makroekonomických činitelů, zejména rovnová­ha finančního trhu a její změny, míra inflace, pestrost a likvidita jiných než vkla­dových nástrojů finančního trhu apod

– pohyblivá – může být měněna buď v obdobích nebo podle vývoje proměnlivé tržní úrokové sazby

– kombinovaná – zčásti pevná z části proměnlivá do jisté míry snižuje riziko vkladatele spojené s nejistou pohybu proměnných, na jejichž základě je daná úroková míra vázána.

– sazbu sjednanou na období ročního úročení a připisování úroků, anebo na
období kratší (např. na období čtvrt- či půlroční, měsíční apod.)

– úroky jsou zdaňovány, daňová sazba v ČR činí 15%

Žádné komentáře:

Okomentovat