Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obsah a charakter práce ovlivňují úroveň pracovní spokojenosti lidí ve značné míře.

Pozitivní podoba bývá obvyklá v profesích,které dávají pracovníkovi větší prostor pro seberealizaci, tvůrčíuplatnění a pro sebeprosazení. Jde především o tvůrčí a řídícíprofese.

Mzdové ohodnocení pracovníka patří mezi významné zdroje pracovní spokojenosti, zejména pak v její spíše nepříjemné podobě. Často zde přitom nehraje roli sama výše mzdy, ale mzdové relace mezi spolupracovníky. Vztahy mezi vykonávanou prací a odměnou za práci nemají v našich podmínkách podobu přímé úměrnosti. Bude však velmi obtížné tuto skutečnost změnit neboť současná ekonomická situace k tomu sama osobě nestačí a vedoucí pracovníci se dosud nenaučili vyšší nároky na pracovníky v tomto směru ani formulovat, ani prosazovat ve výkonu práce.

Pracovní perspektivy bývaly obvykle v rámci výzkumu pracovní spokojenosti pociťovány většinou pracovníků jako omezené. Současná doba a změny, které ve společnosti probíhají vytvořili pro uplatnění jednotlivců větší prostor, současně však lidem ubyly některé základní jistoty, takže zvýšila i mírná rizika. Za těchto okolností se dá předpokládat, že mnozí lidé nebudou považovat neohraničené pracovní perspektivy za výhodné a pozitivně ovlivňující pracovní spokojenost. Vedoucí pracovník ovlivňuje spokojenost řízených pracovníků obvykle ve značné míře. Stylem své řídící práce a svou autoritou se výrazně podílí na převažujícím sociálním klimatu na daném pracovišti. Nepříznivě ho obvykle ovlivňuje různými formami autokratického jednání, nerozhodností, hrubostí, nedůsledností a pod. Pozitivně se na úrovni pracovní spokojenosti jednotlivců i pracovních kolektivů podepisuje svou náročností, rozhodností, spravedlností, a pod.

Žádné komentáře:

Okomentovat