Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Povídky z jedné a druhé kapsy-

Povídky z jedné a druhé kapsy- původně vznikly jako krátké povídky pro noviny. Velkou pozornost věnoval Čapek jazykové stránce. Využívá také hovorového jazyka. Častá je detektivní zápletka, ale především se soustředí na charakteristiku člověka, jeho problémů, starostí, důležité je i využití humoru.
- cestopisné fejetony Italské listy, Anglické listy, Výlet do Španělska, Obrázky z Holandska, Cesta na sever..
- Zahradníkův rok, O lidech,…
- Dášeňka, čili Život štěněte, Devatero pohádek,

Čtvrté období:1933-1935
vzniká tzv. románová noetická trilogie (noetika=nauka o poznání)
-Hordubal je příběh sedláka za Zakarpatské Ukrajiny, který se vrací z Ameriky. Žena i dcera se mu mezitím odcizily. Žena si našla milence, pomocníka na statku Štefana, se kterým nakonec Hordubala zavraždí (nevědí ovšem, že je smrtelně nemocen). Zavraždí ho kvůli penězům, které vydělal v Americe. Celý příběh je sledován a hodnocen očima Hordubala, očima četníků a očima soudu.
-Povětroň zachycuje příběh člověka, který jako jediný přežil havárii letadla. Jeho osud se pokoušejí rekonstruovat tři lidé - řádová sestra, jasnovidec a básník.
-Obyčejný život je příběh starého železničního úředníka, který se ve vzpomínkách vrací ke svému životu a nachází v něm řadu rozporů, problémů a dochází k závěru, že i v nejobyčejnějším životě najdeme mnohostrannost, bohatství.

Žádné komentáře:

Okomentovat