Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hamlet

Hamlet, kralevic dánský, je člověk, který má neustále pochybnosti, nevěří ve vlastní síly. Jeho otec zemřel za podezřelých okolností, vše nasvědčuje tomu, že byl zavražděn svým bratrem, který se pak oženil s jeho ženou Gertrudou, Hamletovou matkou. Jedné noci se Hamletovi zjeví otcův duch a potvrdí jeho dohady. Hamlet se rozhodne otcovu smrt pomstít. Aby nebyl podezřelý, předstírá šílenství. Připraví s potulnými herci představení, které zobrazuje otcovu vraždu. Král tuší, že Hamlet šílený není a posílá jej do Anglie. Po návratu dochází k tragedii. Nejdříve umírá Hamletova milá Ofélie. Její bratr pak vyzve Hamleta na souboj. Král chce této příležitosti využít, chce se Hamleta zbavit a potře jeden meč jedem. Hamlet zjistí zradu a otráveným mečem probodne soupeře i krále. Umírá i královna Gertruda, protože se napila otráveného vína, připraveného pro Hamleta. Nakonec umírá i Hamlet zraněný na začátku souboje.

Renesance a humanismus v Čechách

renesance se neprosadila, pouze v knížkách lidového čtení a v zábavné próze. Humanismus se rozvíjel ve dvou směrech: latinský a český.
Jan Blahoslav – biskup, historik, jazykovědec, přeložil Nový zákon do češtiny, který se stal podnětem k překladu celé bilbe, podle místa vydání nazvané Bible Kralická
Daniel Adam z Veleslavína- vydává slovníky, nakladatel, tiskař, překladatel…

Žádné komentáře:

Okomentovat