Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jan Ámos Komenský –

Jan Ámos Komenský – doba pobělohorská – třicetiletá válka,
Narodil se pravděpodobně v Nivnici na Moravě, studoval na bratrských školách v Přerově a ve Strážnici, poté v Německu. Po návratu byl učitelem v Přerově pak ve Fulneku. Musel uprchnout, odešel do emigrace, nikdy se nevrátil. Byl zvolen biskupem jednoty bratrské. Zemřel v Amsterdamu, pochován je v Naardenu.

Vrcholem tohoto období je Labyrint světa a ráj srdce – satirická alegorie o poutníkovi, který prochází světem v doprovodu Všezvěda Všudy-buda (lidská zvídavost) a Mámeního (lidský klam). Navštěvuje města, pozoruje lidi a zjišťuje všude nepravosti. Královna Moudrost určila jeho průvodce, poutník se smí na vše jenom dívat. Průvodci mu vnucují své názory, poutník nakonec hledá víru a klid v sobě, v hlasu svého srdce.
= (ostrá kritika tehdejší společnosti – touha po penězích, odvod, klam, války..)

Didaktika česká ¬– později Velká didaktika – přeloženo do všech evropských jazyků, shrnuty a formulovány moderní pedagogické zásady.
Výchovu člověka rozvrhl do čtyř věkových období: mateřské školy (rodina), obecné školy (obec), latinské – gymnázia, odborné školy- akademie, univerzity
Psal učebnice Brána jazyků otevřená, Svět v obrazech (orbis pictus), Škola hrou

Žádné komentáře:

Okomentovat