Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Druhy míchaných nápojů


1) KRÁTKÉ NÁPOJE
- Short drinks
a) před jídlem (pre dinner): příprava především v míchací sklenici, servis v Martini glass. Obsah do 10cl. Skládají se z lihoviny, popř. dezertního vína, hořčidel. Podporují chuť k jídlu. (Manhattan)
b) po jídle (after dinner): příprava v šejkru, servis v martini glass, nebo Rock glass. Mohou obsahovat likéry nebo destilát, sirupy a šťávy, smetanu. Obsah do 10 cl. (Alexander).

2) DLOUHÉ NÁPOJE - Long drinks - obsah min. 15 - 30 cl. Servis ve skeničce typu High ball. Obsahují 4 cl. zvolené lihoviny, zbytek tvoří ovocné šťávy, nebo limonády.(Screwdriver).

3) SEKTOVÉ NÁPOJE - Sekt cocktails - servis ve flétnách, obsahují likér(destilát) a džus + sekt. (Mimosa).

4) SHOOTERS: servis v Shoot glass. Likéry se vrství dle barev a obsahu cukru na sebe, horní vrstva se většinou zapaluje. (B-52). Dříve názvy Kolínka, nebo Pausses-Coffee

5) TEPLÉ NÁPOJE - Hot drinks - příprava ve speciální silnostěnné sklence s ouškem. Zvolená lihovina, nebo likér se zahřejí, přidává se horká káva a 33% smetana. (Irish Coffee)

6) NEALKO NÁPOJE – Soft cocktails - příprava v mixeru i šejkru. Obsahují ovocné, nebo zeleninové šťávy, smetanu a čerstvé ovoce, popř. ovocné sirupy. (Virgin Kiss).

Ve všech soutěžních nápojích je nutno použít max. 5 ingrediencí a obsah alkoholu nesmí být vyšší, než 7cl.


Způsob servisu nápojů………
a) On the rocks – s ledem, v rock glass
b) Straight up – vychlazený nápoj bez ledu v Martini glass
c) Neat – v pokojové teplotě, bez ledu – např. Brandy
d) Frozen – z blenderu, s crushed ice – např. Frozen PiñaColada


Mixery:
- nejkvalitnější mixery vyrábí firma Hamilton Beach, C.A., U.S.A.

a) Stojanové – práce v použití se speciálním nerezovým tumblerem. Velmi urychlují práci. Nezbytné v cocktailových barech s větším provozem.

b) Vrtulkové – běžně k vidění v domácnostech. Bývají i celoplechové. Slouží k přípravě frozen drinks s čerstvým ovocem a ledovou tříští.


Led na baru.

- Ledu bychom měli vždy míti dostatek. Koupí dobrého výrobníku ledu ušetříme čas i finance.

a) Pracovní led……..ledové kostky 4x4 cm.Průhledný, bez děr. Taje pomaleji, používáme při přípravě drinku. Vkládáme do shakeru a míchací sklenice.

b) Vložkový led…….jakýkoliv tvar, vkládáme do sklenicky, v níž se hotový nápoj podává Sklenici plníme do 2/3 ledem, zbytek tvoří nápoj.

c) Ledová tříšť……..Crushed Ice, slouží k přípravě tzv. Frozen drinku. Vkladáme do mixeru jako poslední složku.

- Dnes se na barech většinou používá pouze jeden druh ledu (kostky) a ledová tříšť.

Žádné komentáře:

Okomentovat