Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DESTILACE

Vše se destiluje min. 2x v Cu /měděném/ kotli, který je zahříván. Páry se zachytávají v chladičích, kde následuje zkapalnění. Je důležité oddělit dobrý díl od dílu špatného => hlavu od těla a ocasu.
Používá se především k produkci Cognac, Skotská a Irská whisk-e-y, Bourbon.

b) průběhová metoda (CONTINUOUS STILL)

Jednotlivé složky se redestilují v destilačním válci, do procesu vstupuje směs surovin, pára a unikají výpary, které se zpětně zkapalňují v chladičích.
Používá se zejména k produkci Vodky, Ginu, Tequily, Rumu.

=> Po destilaci má lihovina neutrální – čirou barvu. Obsah alkoholu po 1. destilaci je kolem 30 obj.% a po druhé destilaci okolo 72 obj. %.

=> Požadované % alc. Se získává ředěním destilovanou, nebo přírodní pramenitou vodou.

=> Zlatavá barva se získává obarvováním karamelem, nebo zráním v sudech. Nejčastěji dubových.

=> Jediný destilát, který se po destilaci ředí vodou pouze minimálně a obarvuje také jen ve vyjímečných případech je Cognac. Barva je získána především zráním v dubových sudech, ředí se pouze jednotlivé druhy a ročníky mezi sebou.

Žádné komentáře:

Okomentovat