Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Barmanovy pracovní nástroje

SHAKER (3 dílný) - Je součástí znaku všech barmanských asociací. Vyroben z kovu. Šejkr se naplní dle potřeby ledem, přidají se ingredience a celá soustava se uzavře. Poté šejkr zvedneme do úrovně ramen, posuneme ho k němu tak, aby osa šejkru byla mimoběžná s osou těla. Pokud šejkr držíme přímo před tělem, zpravidla třeseme sami více sebou. Protřepávání nyní vychází výhradně ze zápěstí, tělo se nepohybuje. Posloucháme zvuk ledu, nápoj po nalití musí být dokonale prochlazený a matný.

SHAKER (Boston) - Používá se především v Amerických barech. Sestává se z kovového kónusu a míchací sklenice. Míchací sklenici naplníme asi do 2/3 ledem, malé množství ledu v míchací sklenici patří k velkým nedostatkům barmanova výkonu. Po přidání surovin nasadíme kovový kónus. Byl-li šejkr suchý, bude nyní sestava dokonale těsnit. Po protřepání postavíme šejkr na pracovní desku kovovou částí, uchopíme ji levou rukou a do pravou rukou do něj ze strany hřbetem dlaně pružně uhodíme. Obě části se po tomto nárazu uvolní. Nápoj nyní nalijeme tak, že do kovové části nasadíme sítko a vše přecedíme do připravené sklenky.

STRAINER (barové sítko) - Speciální pomůcka, která zabraňuje, aby led z míchací sklenice při nalévání nápoje nevnikl do sklenice hosta. Je po celém svém obvodě opatřeno pružnou spirálou, která přilne k vnitřní části míchací sklenice.

MÍCHACÍ SKLENICE – Mírně kónická nádoba o obsahu kolem ½ l. Raději silnostěnná a především bez nalévací hubičky. Při práci je třeba věnovat pozornost údržbě, pnutí v silných stěnách sklenice je takové, že pokud ihned po použití sklenici ponoříme do teplé vody, sklo praskne.

BAROVÁ MÍCHACÍ LŽIČKA – Použití je třeba nacvičit. Při práci držíme lžičku vždy v pravé ruce v jamce mezi palcem a ukazovákem.

MUDDLER (mačkátko), možná drtítko – Dřevěný, nebo umělohmotný nástroj, který se používá k vymačkání šťávy z čerstvého ovoce, máty, nebo bazalky a jejím promíchání s hnědým třtinovým cukrem.

LŽÍCE NA LED - Nabírací plocha by měla být perforovaná. Perforace zajistí odtok nechtěné vody z tajícího ledu. Pokud je osa rukojeti prodloužením osy lopatky, buďte si jisti, že s její pomocí nic nenaberete.

STORE´N POURER – Slouží k uchování a dávkování juice. Z umělé hmoty s víčkem a barevně odlišenými nálevkami.

ODMĚRKY – Musí být vždy s označením míry. Skleněné naléváme po rysku, ty kovové až po okraj. Standardní kovová odměrka se skládá z 2 nerezových kalíšků o obsahu 4 a 2 cl.
Skleněný barový inventář.

Žádné komentáře:

Okomentovat