Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Chemické složení rostlinné b.:

- chem. prvky se v rostl. buňce vyskytují vždy ve formě sloučenin
1) organické - sacharidy, lipidy, bílkoviny, nukleové kys.
2) anorganické - voda, soli, plyny

voda
- v buňce 60 - 90 %
- množství vody záleží na druhu rostliny, na druhu orgánu a prostředí
význam vody:
1) rozpouštědlo živin a umožňuje přesun látek
2) fotosyntéza
soli
- vyskytují se v b. ve formě uhličitanů, chloridů a fosforečnanů, podílí se na udržení stálého pH
plyny
- kyslík, oxid uhličitý, uhlík, rozpouští se ve vakuolách, u vodních rostl. jsou v mezibuněčných prostorách
bílkoviny
- tvoří hlavní část citoplazmy, součást b. jádra, enzymů, hormonů a zdroj ener.

nukleové kys.
- v jádře, podstatou dědičnosti, ve všech živých organismech, řídí tvorbu bílkovin v těle
DNA = deoxyribonukleová kys., dvojitá šroubovice
RNA = ribonukleová, jednoduchá šroubovice

sacharidy
- zdroj energie, tvoří se během fotosyntézy, jsou součástí nukl. k.

Monosacharidy - fruktóza, glukóza
Disacharidy - řepný cukr, laktóza - mléčný cukr, maltóza - sladový cukr
Polysacharidy - celulóza - tvoří b. stěny
škrob - usazuje se v b. zásobních org. ( rýže, brambory )
lipidy
- jsou ve vodě nerozpustné, zdroj. E, ukládají se v plodech a semenech, v b. volně v tukových kapičkách, tvoří povrch jádra

Žádné komentáře:

Okomentovat