Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

E) Všeobecné zdravotní pojištění

 zdravotně pojištěny jsou osoby, které mají trvalý pobyt na území ČR a osoby které zde trvalý pobyt nemají pokud jsou zaměstnanci zaměstnavatele, který má sídlo na území ČR

 plátci pojistného jsou pojištěnci (zaměstnanci, OSVČ, osoby které nejsou zaměstnanci ani OSVČ), zaměstnavatelé (plátci části pojistného za své zaměstnance) a stát (plátcem pojištění za nezaopatřené děti, za ženy na mateřské či rodičovské dovolené apod.)

 povinnosti pojištěnců: oznamovací povinnost zaměstnavatelů, povinnost platit pojistné, podrobení se na vyzvání preventivním prohlídkám, dodržování opatření směřující k odvrácení nemocí, oznámení pojišťovně ztrátu průkazu o pojištění aj.

 práva pojištěnců: výběr zdravotní pojišťovny, výběr lékaře a zdravotnického zařízení, výběr dopravní služby, výdej léčivých přípravků bez přímé úhrady, podílení se na kontrole poskytnuté zdravotní péče hrazené zdravotním pojištěním

SPRÁVA DOPRAVY

SPRÁVA DOPRAVY

Prameny práva → zákon o pozemních komunikacích (č. 13/1997 Sb.), zákon o drahách (č. 266/1994 Sb.), zákon o civilním letectví (č. 49/1997 Sb.), zákon o vnitrozemské plavbě (č. 114/1995 Sb.), zákon o námořní plavbě (č. 61/2000 Sb.) aj.

Žádné komentáře:

Okomentovat