Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zlatý kolovrat –

Zlatý kolovrat – Kolem lesa jede král a zastaví se v malém domečku, protože se ztratil a má žízeň. Otevře mu krásná přadlena, do které se zamiluje a požádá ji o ruku. Dívka mu odpoví, že záleží na její matce, jestli se vdá, a ta že se vrátí až druhého dne. Pán se tedy vrátí druhého dne a poví dívčině nevlastní matce o svých úmyslech. Ta mu nabídne místo Dory svou vlastní dceru, která je stejně krásná, ale král odmítne a rozkáže, že mají dívku přivést druhého dne na hrad.Matka tedy strojí Doru a vydává se i se svou vlastní dcerou na hrad. Vezme sebou nůž a sekeru pod záminkou, že v lese číhají nepřátelé. Cestou Doru zabijí. Vypíchnou jí oči a uříznou končetiny a vezmou je sebou. Macecha podstrčí králi svou vlastní dceru, neboť si byli hodně podobné.Svatba proběhne, ale král hned musí odjet do boje.
Náhle se v lese objeví stařeček a najde tělo Dory. Stařeček pošle pachole, aby na hradě prodával kolovrat, ale jen za nohy. Dívka, když spatří kolovrat, pošle s nohama matku, aby jej koupila. Pachole přinese stařečkovi nohy a ten je přiloží k tělu Dory a pokropí ji živou vodou - nohy srostou s tělem. Pak mu dá zlatou přeslici, aby ji vyměnil za ruce. Panna opět neodolá zlatu a vymění přeslici za ruce. Nakonec stařeček nechá za oči vyměnit i zlatý kužel. Ani tentokrát dívka neodolá a vymění kužel za oči. Stařeček pokropí tělo a Dora ožije.
Po třech nedělích se král navrátí z vojny. Jeho žena mu ukáže kolovrat, přeslici i kužel ze zlata. Vyzve ji, aby na něm začala příst. Když tak učiní, ozve se z kolovratu hlas vypovídající o jejím zločinu. Jak to král uslyší, odjede do lesa, kde se setká s živou Dorou. Vezme ji s sebou na hrad a ožení se s ní. Zlé dívce a její matce nechá udělat to, co ony udělaly Doře - usekl jim ruce, nohy a vypíchnul oči.

Žádné komentáře:

Okomentovat