Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ohlas písní ruských

Inspiroval se ruskými bylinkami (pověsti), historií, lidovou slovesností, ve sbírce převládají básně epické:
Veliká panychida – o zapálení Moskvy Kutuzovem před Napoleonem. Památka zemřelým, Panychida = tryzna za mrtvé v pravoslavném náboženství.
Bohatýr Můromec – Tataři přepadli dobrého mládence, oloupili a ubili ho. Do lesa přijde Můromec a zabije prvního Tatara šípem, druhého probodne mečem a třetí tatar naskočí na koně a ujíždí. Můromec se tomu směje a říká, že kdo před ním utíká na toho nevytasí meč. A tak posílá svého koně, který Tatarovi rozbije kopyty lebku. Můromec pak ubitému mládenci vykope hrob a pomodlí se za jeho duši.

Ohlas písní českých
Převládají básně lyrické, často připomínají českou lidovou písničku (verše, jsou jednoduché, zpěvné), výjimku tvoří Toman a lesní panna – jde o naší první umělou baladu (známe autora), klasickou (nadpřirozené, často pohádkové bytosti nebo jevy).
Toman a lesní panna – Toman se chce podívat za svou milou do Podhájí. Sestra ho prosí, aby nejel Doubravou. Toman sestru poslechne a jede cestou pravou. Dostává se k domku, kde bydlí jeho milá, ale oknem vidí její zásnuby s jiným. Dozvídá se, že ho milá nechce a že za ní už nemá jezdit. Nešťastný Toman se vrací domů, jede přes Doubravku kde uvidí jet lesní pannu na jelenu. Ta se k němu připojí a okouzluje ho. On podléhá a balada končí, jak Toman pouští uzdu a padá ze skaly. Sestra ho pak oplakává.

Žádné komentáře:

Okomentovat