Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Posuzování školní způsobilosti

Školní zralost i připravenost dítěte pro vsup do školy se posuzuje orientačně v mateřských školách a při zápisu do první třídy základní školy (screening).

Lékaři posuzují zejména tělesnou zralost při šestiletých preventivních prohlídkách (výška, kostní věk – nemá přímý vztah, nemocnost).

V některých případech posuzuje školní zralost psycholog, příp. speciální pedagog (sledují zralost NS, úroveň myšlení, pozornost, pracovní vyspělost, citovou zralost a sociální připravenost, odolnost vůči zátěži atd.)

Některé znaky nedostatečné způsobilosti (unavitelnost, nedodržují distanci, bázlivost, nesamostatnost, problémy ve zrakové či sluchové diferenciaci, nerovnoměrný vývoj intelektu, nízká úroveň kresby, problémy s lateralitou, odbíhání od úkolu, apod.)

Některým dětem je doporučeno odložit školní docházku o jeden rok (max. 2x), rozhoduje ředitel školy. Některé školy zřizují tzv. ,,vyrovnávací první třídy‘‘ nebo nulté ročníky (zejména pro děti nepřipravené pro vstup do školy, které nenavštěvovaly MŠ).

Školní věk

Raný školní věk od 6 - 7 let do 8 - 9 let – mladší školní věk - prepuberta
Střední školní věk do 11- 12 let – mladší školní věk – prepuberta

Starší školní věk – puberta do 15 let

Žádné komentáře:

Okomentovat