Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2. Bankovní obligace -

2. Bankovní obligace - emitují je peněžní ústavy s cílem opatřit si dlouhodobé a stabilizované peněžní zdroje k poskytování střednědobých a dlouhodobých úvěrů.
3. Státní a veřejné obligace - vydává je vláda, obce a další veřejnoprávní subjekty k opatření dodatečných finančních zdrojů ke krytí rozpočtového deficitu, na financování větších investičních projektů, na zdokonalování místní infrastruktury a podobně.
Výnos obligací může být stanoven různým způsobem:
1. Pevně úročené obligace - zde vyplácí emitent majiteli obligace úrok vyjádřený stanoveným procentem z nominální hodnoty obligace ve stanovených ročních, pololetních případně jiných termínech.
2. Obligace s pohyblivým úrokem - u těchto obligací se emitent zavazuje vyplácet úrok podle aktuální úrokové sazby na kapitálovém trhu. Jestliže se úrok na trhu snižuje, emitent vyplácí majiteli obligace nižší úrok.
3. Ziskové obligace - výnos je vázán na dosažený zisk emitenta. Výnos je vyjádřen podílem na zisku společnosti emitenta.
4. Neúročené obligace - obligace z nichž se úroky běžně nevyplácejí. Emitent je však prodává za nižší než nominální cenu.

Žádné komentáře:

Okomentovat