Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7. Přenosové a přístupové metody

7. Přenosové a přístupové metody
Přenosové metody dělíme pro sítě LAN, podle počtu cílových uzlů, ke kterým je cílový paket směřován.

Unicast
Paket je posílán od zdroje informace na definované místo určené v síti. Vysílací zdrojová stanice musí určit cílovou stanici její adresou. Následně je paket odeslán do sítě, která se musí postarat o doručení předmětného paketu cílové stanici v síti.

Multicast
Spočívá v odeslání určeného paketu předem určené podmnožině uzlů v síti. Zdrojový uzel sítě adresuje paket s použitím zvláštní adresy, která je použita v sítí k vytvoření kopií paketu a k odeslání těchto kopií každému přijímacímu uzlu, jehož adresa je součástí určené podmnožiny uzlů.

Broadcast
Používá se k odeslání paketu všem uzlům v síti. Paket je speciální adresou a jeho úlohou je, aby se vytvořila kopie paketu a byla odeslána všem uzlům v síti.


Přístupové metody
Při práci v síti mohou všichni uživatelé přijímat zprávy najednou. U vysílání zprávy je však nutno zajistit, aby na přenosovém mediu (kabel) byla současně zpráva pouze od jednoho uživatele. Jinak by mohlo dojít ke kolizím a tedy vzájemnému rušení, případně zkreslování odesílaných zpráv.
Úkolem přístupové metody je zajištění odesílání dat pouze jednomu uživateli sítě. V současné době se používají dvě základní přístupové metody.

CSMA/CD
V této metodě je zjišťován stav na sběrnici u jednotlivých připojených počítačů (stanic). V případě, že některá ze stanic vysílá, jsou ostatní stanice zablokované do té doby, než je sběrnice opět volná. Po jejím uvolnění může jiná stanice (čekající) odesílat data. Čeká-li na vysílání více stanic, pak může dojít při vysílání ke kolizi a i ke ztrátě dat – metoda kolizní. Čím více je síť zatížená, tím více vzrůstá riziko kolize a výkon sítě rapidně klesá (lze odstranit až tzv. dodatečným sledováním sběrnice – každá vysílací stanice současně sleduje i stav sběrnice). V okamžiku, kdy je vysílaný signál odlišný od signálu na sběrnici, je tento stav vyhodnocen jako kolizní a vysílání je zastaveno.

Token Passing
Tato metoda používá předávání vysílacího práva. V praxi to znamená, že stanice může svá data odesílat do sítě, až v tom okamžiku, kdy získá tzv. vysílací právo (token). Odesílání je pomocí paketů. Výhodou je zaručení (po určité době) získání práva k vysílání. Vhodné pro řízení technologických procesů, kde je vyžadována práce v reálném čase. Osvědčuje se u sítí s kruhovou topologií.

Žádné komentáře:

Okomentovat