Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Druhy firewallů

Firewall může být realizován několika způsoby. V úvahu připadají firewally na bázi:


• organizačního opatření - Podstatou může být zavedení určitých organizačních opatření regulujících chování uživatelů připojené privátní sítě a způsob nakládání se zdroji, které se v této síti nachází. Takováto organizační opatření mohou například zakazovat uživatelům přinášet si vlastní diskety a vkládat je do počítačů v chráněné síti (kvůli nebezpečí zavirování), instalovat jakékoli nové programy či je pouze z disket či jiných přenosných médií spouštět (opět kvůli nebezpečí virové nákazy, ale třeba také jako ochranu proti zavedení tzv. trojských koňů apod.). Nebo může být v rámci organizačních opatření uživatelům uloženo pravidelně měnit svá přístupová hesla, pravidelně zálohovat svá data, nenechávat citlivá data na počítačích zapojených do sítě (ale uchovávat je na médiích, která se v době, kdy nejsou používána, ukládají do trezoru apod.). Míra ochrany proti neoprávněnému přístupu zvenčí i proti dalším možným ohrožením, která čistě organizační opatření poskytují, nemusí být vysoká - na druhé straně v konkrétních případech to může být plně postačující a optimální z hlediska nákladů na svou realizaci.

• softwarového řešení - Takovýto druh firewallu nevyžaduje žádné specifické technické prostředky a je realizován výhradně programovými prostředky. Může se přitom jednat jen o vhodné nastavení existujících programových prostředků. Možnosti nastavení, které existující programové vybavení nabízí, však nemusí postačovat pro dosažení požadovaných cílů. V takovém případě dochází k instalování dodatečných programových prostředků, například určité nadstavby nad operačním systémem, která mu dává potřebné schopnosti pro vykonávání funkce firewallu. Další možností je instalování samostatných programů určených právě pro realizaci funkcí firewallu, a to na "počítačových" uzlech sítě které zde již existují

• kombinované řešení - Tento druh firewallů, využívající kombinaci programových a technických prostředků, je v praxi zřejmě nejčastější, protože je nejvíce univerzální a dokáže poskytnout nejvyšší úroveň ochrany připojené sítě. Možné formy realizace zahrnují řešení na principu demilitarizované zóny atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat