Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

40) Charakterizujte pojmy diskontní sazba, reeskontní úvěr, lombardní úvěr

Diskontní sazba je úroková sazba, kterou vyhlašuj ČNB a používá ji při poskytování úvěru obchodním bankám nebo státu. Úvěr poskytuje většinou na základě reeskontu obchodních směnek. Diskontní sazba je řízenou úrokovou sazbou, není to tedy úroková sazba tržní. Za tuto sazbu poskytují úvěry pouze bankám nebo státu, úvěry fyzickým a právnickým osobám se za tuto sazbu neposkytují, i když jsou jí ovlivněny.

Lombardní úvěr je krátkodobý úvěr, který zní na pevnou částku a je poskytován na přesně termínovanou lhůtu proti zástavě movitých tržně obchodovatelných věcí nebo práv (movitých zástav).

Reeskontní úvěr je úvěr, který je poskytován centrální bankou obchodním bankám na základě reeskontu směnek. V dnešní praxi je jednou z forem úvěrování obchodních bank. Centrální banka poskytuje reeskontní úvěr obchodním bankám odkupem jimi eskontovaných směnek průmyslových a obchodních společností, případě i jiných směnek.

41) Jak funguje tuzemský platební styk v rámci banky a mezi bankami
Platební styk je proces předání peněž od dlužníka k věřiteli. Zahrnuje veškeré hotovostní a bezhotovostní platby, které provádějí banky pro sebe, resp. své klienty. Ekonomické výsledky činnosti bank v oblasti platebního styku se neprojevují v bilanci, ale ve výkazu zisků a ztrát – obchody bilanční neutrální.

Předmětem platebního styku jsou peníze v hotovostní a bezhotovostní podobě. Platba se uskutečňuje převodem platebních prostředků. Platební styk metodicky řídí ČNB.

Systém bezhotovostního platebního styku v ČR – ČNB řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank a pečuje o jejich hospodárnost. ČNB předkládá vládě návrhy zákonných úprav platebního styku. K zajištění jednotného platebního styku a zúčtování v ČR ČNB stanoví:
– způsob provádění platebního styku mezi bankami a zúčtování na účtech bank
– způsob používání platebních prostředků bankami v platebním styku.
Clearingové centrum – formální kontrola dat, kontrolní funkce zjišťování likvidity bank.
Směrové kódy bank – přesnější identifikace jednotlivých peněžních ústavů.

Mezibankovní platební styk
– centrálním místem zúčtování se stalo clearingové centrum ČNB.
– zúčtovací centrum zřizuje každé bance účet platebního styku.
– mezibankovní zúčtovací systém má též kontrolní funkci – prostřednictvím účtu platebního styku zjišťuje likviditu bank. Zúčtovává jen platby kryté zůstatkem na účtu platebního styku. Proto jsou banky povinny zajišťovat na svých účtech platebního styku dostatek peněžních prostředků k vyrovnání závazků. Po zúčtování plateb předá clearingové centrum zúčtované položky bankám, které vedou účty příjemců plateb, aby je zaúčtovaly na příslušné účty.

Žádné komentáře:

Okomentovat