Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Preromantismus

Umělecký směr který odmítal nespravedlivost feudalismu, chladné rozumářství. Tvoří přechodný pás mezi rozumovým klasicismem a nastupujícím romantismem. Vznikl ve 2.polovině 18. stol. a jeho období končí 20. léty 19. stol. Projevil se v literatuře.

Znaky:

  • důraz na cit

  • odmítá dosavadní konvence, příkazy a řády v umělecké tvorbě

  • návrat k přírodě, k lidové slovesnosti

  • vzorem bývá venkovský, prostý a nezkažený člověk a prostý způsob života

  • obdivuje schopné a podnikavého jedince


Pro preromantismus je příkladem poezie lidové, která je hojně sbírána a napodobována. Zvláštní pozornost je věnována baladám. Nejvýznamnější představitelé jsou:

FRANCIE:

Jean Jacque Rousseau

pocházel se Ženevy, vzděláním byl samouk. V 16 letech utekl z rodného města a do svých 30 let žil bez stálého zaměstnání. Živil se nuzně skromnými honoráři za články v novinách a z podpory šlechtických mecenášů. Tvrdil, že člověk je od přírody dobrý, byl však zkažen civilizací, a proto propaguje návrat k přírodě a přirozenosti, v nichž spatřuje svobodu člověka. Ve svých úvahách rozvíjel teorii o lidu jako jediném nositeli moci ve státě jako ve formě dohody mezi lidmi –

O smlouvě společenské.

Emil čili o výchově – v tomto románu vyjádřil své představy o přirozeném a citově bohatém životě

Nová Heloisa – psaná formou dopisu vylíčil tragický příběh lásky na pozadí líčení přírodní scenérie.


NĚMECKO:

Zvláštní místo při formování nových představ o literatuře této doby mělo Německo, na rozdíl od Francie zaostalé a rozdrobené na mnoho státečků. Ve 2. pol. 18. stol. se zde objevila řada osobností, které se pokoušeli překonat malost a roztříštěnost německého života a svými díly obohatily světovou literaturu.


Gothold Ephraim Lessing

stal se tvůrcem německého měšťanského dramatu veselohrou Mína z Barnhelmu

Žádné komentáře:

Okomentovat