Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Doba národního obrození

Období národního obrození počíná koncem 18.století a končí první polovinou 19.století(revolucí v roce 1848). Toto období je úzce propojeno s politickými a hospodářskými změnami v Evropě. Období, ve kterém se utváří nové státy a dochází obecně k boji evropských národů o svoji samostatnost. České země se mění pod vlivem politických a hospodářských změn v Evropě, zanikají feudální struktury a vzniká moderní občanská společnost. Je to období národního sebeuvědomění, hledání identity národa, objevuje se snaha navázat na kulturní hodnoty vytvořené v minulosti. Hledání historických pramenů národa se stalo celoevropským trendem.(Jungmann, Palacký)

Po osvícenských reformách Marie Terezie a Josefa II. dochází k postupnému rozvoji české vědy a kultury- divadla, novin a první české poezie.(Královská česká společnost Nauk r.1777, otevření univerzitní knihovny pro veřejnost.

(Metternich(1809-1848, přísný dohled nad obyvatelstvem, v čele vlády mocnářství, Mettern.absolutismus, noviny:první Krameriusovy noviny, Pražské noviny1845, G.Dobner a Dobrovský -první odpor proti poněmčování a centralizaci moci do Vídně)

S první obranou české kultury vystoupil člen jezuitského řádu historik Bohuslav Balbín latinsky psaným spisem Obrana jazyka slovanského, zvláště českého.(str.8,str.30)

Žádné komentáře:

Okomentovat