Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. POJETÍ MANAGEMENTU

Předmluva :

Management je proces neustálého ovlivňování výkonu podnikatel.aktivit organizace. Nositeli tohoto procesu jsou manažeři, kteří svým působením ovlivňují vývoj žádoucím směrem. jejich cílem je dosažení co nejvyšší úrovně účelnosti a efektivnosti pracovních činností prováděných pracovníky. Konat účelně znamená dělat správné věci, tedy činnosti nezbytné k dosažení podnikatelských cílů. Kromě těchto racionálních aspektů k dosažení meximálního výkonu pracovníků má působení manažerů ještě složku emocionální “umět to s lidmi”.

Podstata a smysl managementu :

anglické sloveso manage = obstarat, zařídit

Podstatou managementu je zařídit, aby věci fungovali tak, jak mají.
Smyslem managementu je ovlivnit jakékoli činnosti, tak, aby jejich provádění bylo účelné a efektivní a směřovalo k předem vytyčenému cíli.

(vývoj teorií managementu se výrazně mění v čase, proto, pokud mluvíme o moderním managementu, mluvíme o současném managementu, moderní management je označením pro dnešní progresivní metody a postupy, aplikované v hosp.vyspěl.zemích na prahu 21. století.)

Při definování základních pojmů se vychází ze 3 kořenových definic, charakterizujících : prostředí organizace ; proces ovlivňování - management ; nositel procesu ovlivňování - manager

Žádné komentáře:

Okomentovat