Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kontrolní systém HACCP

Kontrolní systém HACCP
Základní princip HACCP „HACAP“ kritiky kontrolní bod, který se nachází všude tam, kde může dojít ke kontaminaci, znehodnocení nebo ke snížení kvality dopravovaných zpracovávaných a uchovávaných potravin, kritické kontrolní body definují měřitelnou nebo jiným způsobem porovnatelnou veličinu, její maximální přípustnou hranici, četnost a způsob vyhodnocování.
HACCP – je možné uplatňovat v provozech, které odpovídají podmínkám stanoveným v legislativě podnikání.
Patří sem: stavební a technická způsobilost provozu, vodní zdroje, skladové hospodářství, údržba technologického zařízení, revize el. spotřebičů, skolení pracovníků a zajištění hygien. podmínek (sanitární plány, dezinfekce, dezinsekce, deratizace a odstraňování odpadu).

Rozdělení rizik podle jejich původu:
- biologická a mikrobiologická (plísně, viry, bakterie)
- chemická (zbytky saponátů, pesticidů, apod.)
- fyzická (zbytky obratů, vlasy, apod.)


Kontrolní systém HACCP
Hazard riziko, nebezpečí
Analysis analýza, zkoumání
Critical kritický
Control kontrolní
Points body

HACCP je kontrolní systém, s jehož pomocí stanový odpovědný pracovník kritické body v provozovně a pomocí cílených opatření hosta před poškozením zdraví a před podvody.


Nejdůležitější zákonné podklady
- pro pohostinství jsou důležití následují zákony, vyhlášky a směrnice
→ Směrnice č. 54/80 Sb.
Hygienické předpisy – o hygienických požadavcích na výrobu, skladování, přepravu a podávání zmrazených a chlazených pokrmů pro společné stravování
→ Směrnice č. 72/1987 Sb.
Hygienické předpisy – o hygien. požadavcích na zřizování a provoz zařízení společného stravování
→ Vyhláška č. 91/84 Sb.
O opatřeních proti přenosným nemocem (ve znění pozdějších předpisů)

Právní předpisy obsahují 3 cíle:
- ochranu před ohrožením zdraví
- zajištění hygienického nakládání s potravinami
- ochranu před podvody

Žádné komentáře:

Okomentovat