Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ekologické trendy v hotelovém provozu

Ekologické trendy v hotelovém provozu
- Problematika životního prostředí a ekologické hospodaření se v dnešní době stává čím dál více aktuální a to i v politice a hospodaření podniku. Každý podnikatelský subjekt by se měl vážně zabývat tím , jak nejméně vyprodukovat odpad, snažit se vyloučit škodlivé látky ze svých výrobků a zároveň nepoužívat výrobky jiných firem, které škodlivé látky používají a nechovají se ekologicky. Vždyť jsou to právě firmy, které produkují nejvíce odpadu a používají nejrůznějších látek, které vážně poškozují životní prostředí a zdraví člověka.

- Když hovoříme konkrétně o hotelu, musíme si především uvědomit, že je to složitý komplex různých výrobních jednotek i jednotek poskytujících služby, který jak odebírá a spotřebovává mnoho produktů, tak i produkuje a vytváří. Proto když se hotel nebude chovat ekologicky a bude pasivní vůči některým ekologickým zásadám, bude se velmi aktivně podílet na poškozování životního prostředí, jelikož množství vyprodukovaného odpadu v hotelu je značné.

- Při shromažďování informací na tento referát, jsem na internetu objevila několik zajímavých tipů, co vše může hotel pro lepší životní prostředí udělat. Také mně i příjemně překvapila společnost McDonald´s, která se na svých webových stránkách snaží zákazníky informovat o tom, jak ekologicky restaurace hospodaří, třídí a recykluje odpad i s názorným schématem. Pro hotelovou kuchyni, kde bychom měli být především ekologičtí, jsem zase objevila tip, jak správně zpracovat maso, aby bylo bezodpadové.


Bezodpadová technologie
Za odpad jsou všeobecně pokládány látky, které nemůžeme nebo z ekonomických důvodů nechceme dále využívat. Podle jiné definice nazýváme odpadem nepotřebný produkt lidské činnosti v daném čase. Nevyužitelný odpad je potřebné alespoň zneškodnit. Využitelný odpad slouží nebo může sloužit jako sekundární surovina. Odpad může být využitelný přímo nebo po úpravě. O využitelnosti rozhodují nejen kvalitní vlastnost odpadu, ale i jeho množství v místě zdroje místní podmínky.

- Je potřeba se naučit nevyhazovat vše bezmyšlenkovitě do koše, ale přemýšlet, jestli se předmět nedá použít ještě k dalšímu účelu. Např. na úseku hotelové administrativy a v kanceláři bychom měli šetrně hospodařit s papírem. Papír, který není z druhé strany úplně popsaný, využijeme na různé boční zápisky, poznámky nebo jako tzv. „šmírák“ do kopírovacího stroje. Papír, který je již zcela popsaný budeme třídit zvlášť mimo normální odpad a díky tomu může být recyklován.
To stejné bychom mohli dělat u PET lahví na úseku baru a restaurace. I sklo se třídí zvlášť,
použitý olej v kuchyni musíme odděleně uskladňovat do speciálních nádob a ten se pak
odevzdá specializované firmě, která se postará o jeho ekologickou likvidaci popř. další využití
v průmyslu.


- Bezodpadové a máloodpadové technologie musíme zavádět do výroby a lépe tak využívat
veškeré dostupné a používané zdroje. Ale lidé vidí v prvé řadě peníze a teprve poté jiné zájmy.
Přitom levný výrobek nebo technologie je levná jen po určitou dobu používání, protože když si připočteme jeho vyšší náklady za provoz, případně náklady za opravu (lepší výrobek bývá lépe postaven a je většinou z kvalitnějších materiálů, proto déle vydrží), vyjde nám v celkovém a hlavně časovém výsledku levněji.

Základní doporučení pro ekologická opatření v gastronomických zařízeních:
- stavba by měla být situována na jih, jihozápad
- budova nesmí být příliš členitá (efekt chladicích žeber)
- dokonalá izolace, sluneční kolektory, větrný zdroj energie
- 85% účinnost kotelny, instalace termostatů
- přirozená osvětlení, energeticky úsporná svítidla
- umyvadla s průtokovými usměrňovači
- ekologicky vhodné prací a čistící prostředky
- opouští se od jednoporcových balení od snídaňových výrobků až po sprchové gely a mýdla
- třídění odpadů (sklo, papír, kov, nebezpečné odpady)

Obecně ochrana životního prostředí zahrnuje:
- snižování odpadu
- dodržování zákonných předpisů
- minimalizování spotřeby vody, energie
- spolupráce s veřejností
- školení zaměstnanců k této problematice
UNEP – program životního prostředí organizace spojených národů


Článek podporuje:
lisovna, vstřikování plastů, plastové žetony

Žádné komentáře:

Okomentovat