7. Hygienické zásady
→ hygienická a sociální zařízení pro pracovníky – šatny, umývárny, sprchy, záchody, sklady
prádla, místnost pro oddych
Šatny – oddělené pro může, ženy, osvětlení, větrání, stěny do 180 cm.
Umývárny, sprchy – navazovat na šatny, 1 sprcha na 10 osob, 1 umyvadlo na 15 osob,
omyvatelné stěny
WC – 1 toaleta na 10 osob, zvlášť muži, umyvadlo, věšáky
→ hygienická zařízení pro návštěvníky – u všech zařízení společného stravování je nutné zřídit
WC, šatny, umývárny. Provoz je neustále kontrolován,
počty se řídí normami, zajistit základní vybavení
→ orientace objektů – sklady, varna orientovány na sever, severozápad
→ přístupové komunikace a okolí objektu – neprašné, čisté, zatravněné plochy, provoz
neobtěžoval okolí hlukem
→ stavební materiály – bez škodlivin těsné spojení, tepelná izolace, proti plísňová úprava,
chráněné proti škůdcům, zvuková izolace
→ ochrana proti škůdcům – sítě, mříže na otvorech kanalizace, kovové dveře
→ zásobování vodou – napojení na veřejný vodovod, zajistit ochranné pásmo zdroje, rozvod
vody vhodnými materiály, teplá voda pro technologické účely,
zaměstnance, hosty
→ vytápění – rozvody tepla nesmějí jít přes sklady poživatin
→ kanalizace – centrální nebo vlastní čistička odpadních vod, odvodnění podlah umýváren,
sprch, lapače škrobu a tuku
→ informace o vhodných teplotách v hotelových provozech (viz text)
8. Hygienické požadavky na pracovníky
→ zdravotní stav – zdravotní průkaz, sledovat infekční onemocnění, ošetřit i drobná poranění,
kontrola lékárniček, proškolení hygienického minima, alimentární nákazy
→ požadavky na osobní hygienu a jednání pracovníků – čistota celého těla, hygiena ústní dutiny,
stav rukou a nehtů, pokrývky hlavy, denně měnit špinavé
pracovní oblečení, roušky na obličej, pracovní obuv, jíst a
kouřit na pracovišti, osobní věci na pracovišti, slinit prsty
apod.
→ požadavky na vedoucí pracovníky – zabezpečovat a kontrolovat hygienickou péči,
spolupracovat se zdravotníky a orgány, pracovníkům
poskytovat ochranné pracovní prostředky a pomůcky
9. Kontrolní činnost a kontrolní orgány HOP str. 177-189
10. Ekologické trendy v hotelovém provozu MH str. 177
Žádné komentáře:
Okomentovat