Nejčastější chyby v oblasti hygieny
- potraviny se buď nechladí nebo se chladí nedostatečně
- potraviny se nedostatečně tepelně zpracovávají
- potraviny se příliš dlouho udržují teplé při teplotách pod +70°C
- zpracování a výdej příliš dlouho skladovaných potravin
- nedostatečná hygiena rukou
- výskyt nakažlivých onemocnění mezi personálem provozovny
- nedostatečně čisté pracovní plochy, přístroje a náčiní
- špinavé úklidové prostředky
- nedostatečné oddělení surovin při skladování a pracovních ploch pro zpracovávání
surovin a hotelových pokrmů
- míchání zbytků s čerstvě připravenými pokrmy
- nesprávná ochrana potravin během přípravy a skladování
Ekologické trendy v hotelovém provozu
Základní doporučení pro ekologická opatření v gastronomických zařízeních:
→ stavba by měla být situována na jich, jihozápad
→ budova nesmí být příliš členitá (efekt chladících žeber)
→ dokonalá izolace, větrný zdroj energie
→ 85% účinnost ---, instalace termostatů
→ přirozené osvětlení, energeticky úsporná svítidla
→ umyvadla s průtokovým usměrňovačem
→ ekologicky vhodné prací a čistící prostředky
→ opouští se od jednoporcových balení od snídaňových výrobků až po sprchové gely a mýdla
→ třídění odpadů (sklo, papír, nebezpečné odpady,kov,..)
Obecně ochrana životního prostředí zahrnuje:
- snižování odpadu
- dodržování zákonných předpisů
- minimalizování spotřeby vody, energie
- spolupráce s veřejností
- školení zaměstnanců k této problematice
UNEP – program životního prostředí organizace spojených národů
Žádné komentáře:
Okomentovat