Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Housekeeping – úsek hotelových pokojů

Housekeeping – úsek hotelových pokojů
Lůžkovou část ubytovacího úseku řídí hotelová hospodyně – directrice, která je často odpovědná přímo řediteli hotelu a vedoucímu ubytovacího úseku.

Náplň práce directrice je následující:
- organizace práce na celém úseku a zejména úklidové služby na jednotlivých patrech a pokojích,
řízení a kontrola práce pokojských
- rozpis služeb všech svých podřízených, dbá na optimální pracovní vytíženost a respektuje
zákoník práce
- plán dovolených a zajištění chodu střediska ve dnech čerpání dovolené
- plán sanitárního úklidu a jeho plnění
- ve spoluprácí s vedoucím ubytovacího úseku vypracovává plán malování, tapetování,
generálního úklidu pokojů a oprav.
- hmotná odpovědnost za svěřené prostředky
- hospodárné a šetrné zacházení s pracovními pomůckami, úklidovými prostředky a pomocným
materiálem – kontrola jejich stavu
- seznamování pracovníku s nařízením o ochraně zdravá, bezpečnosti práce a o všech
hygienických a proti epidemiologických opatřeních a odpovědnost za jejich každodenní
dodržování včetně osobní hygieny
- odpovědnost za společenské vystupování pokojských (tichá, taktní obsluha)
- zabezpečení doplňkových služeb a zvláštních služeb pro hotelové hosty
- úschova nalezených věcí a odpovědnost za jejich předání
- řízení výměny prádla, doplňování a vybavení pokojů
- vedení evidence prádla – hotelové prádlo, osobní prádlo hostů
- evidence inventáře, organizace opravy poškozeného inventáře
- předepsané jednotné pracovní oblečení
- zajištění denního přehledu obsazenosti pokojů (příjezdy – zůstávající, odjezdy) za uplynulou
noc, který je předpokládán na recepci ke kontrole tržeb!

Hotelová hospodyně řídí činnost pracoviště podle pokynů vedoucího ubytování, případně samotného ředitele hotelu. Je v denním kontaktu s recepcí, kde získává přehled o ubytovaných hostech a předpoklad obsazenosti hotelu na další týden. Tyto informace slouží k řízení činnosti houskeepingu, Hotelová hospodyně spolupracuje i s dalšími úseky např. stravovací, technický.

Pro snazší komunikaci na úseku existuje:
→ označení důležitosti hostů - VIP = velmi důležití hosté
- HWC = handle with care – hosté vyžadující pozorné zacházení
→ aranžmá – ČP – čtvrtpenze / PP – polopenze DP – demipension / CP – celá penze nebo PC –
pension complete
→ barevná signalizace pro stav obsazenosti pokojů - zelená = volný, uklizený, k nabídce
- žlutá = obsazen
- červená = blokován, není možné nabídnout

Žádné komentáře:

Okomentovat