a) jednicové náklady – náklady nutné pro vyrobení jednoho výrobku (např. mzda). Jsou převážně variabilní
b) režijní náklady – náklady potřebné pro zajištění výroby (např. nájem). Často bývají fixní. Režie jsou trojího druhu:
aa) výrobní režie – převážně technologické náklady (např. mzda mistra)
bb) správní režie – činnost podniku jako celku (náklady účetnictví)
cc) odbytová režie – prodej, skladování, balení …
Z hlediska přiřazení nákladů k určitému druhu výrobků se člení na:
a) přímé – lze je přiřadit ihned při vzniku, např. při výrobě jen jednoho druhu výrobku a pak se člení na jednicové a režijní
b) nepřímé – vznikají společně na více aktivit, např. údržba stroje, který vyrábí výrobek A i B
4) členění nákladů ve vztahu ke změně objemu činnosti
a) celkové náklady – vyjadřují výši nákladů na celek např. na 100 výrobků
b) průměrné náklady – průměrné náklady na 1 ks
Žádné komentáře:
Okomentovat