1. cizí pachy: rybí (při zkrmování rybími produkty); plísňoví; samčí
2. Mechanické znečištění: při zpracovaní, v dopravě, skladování, kuch. sklad. (zbytky vnitřnosti, ostatní mech. nečistoty)
3. znehodnocení: příčina živ. škůdci (vajíčka much, červivění – zdrav. závadné)
4. zapaření. Špatně chlazené nebo navrstvené. Při dlouhodobé závadě má maso změněnou barvu, měkou konzistenci a nepříjemný kyselý zápach.
5. hniloba: v prvním stadiu jako osliznutí (povrchová hniloba). V druhém (hloubková hniloba) maso hnědé, šedé až zelené, měkká konzistence, odporný zápach (nepouživatelné)
6. plísňivění: díky vysoké vlhkosti (nepoživatelné)
7. barevné skvrny: červené nebo modré, lze setřít, nutno poradit s veterinářem
Žádné komentáře:
Okomentovat