- charakteristiky a rozdělení min. látek
- význam min. látek a jejich výskyt
- voda
2. Některé min. (nerostné látky patří mezi látky živicí (stavební – stavba kostí, zubů), jiné nerostné látky jsou ochranné, protože zabezpečují správnou funkci těla a tím zabrání vzniku různých nemocí.
vitamín | na co to je | výskyt |
Na | k vázaní a transportu vody | kuchyňská sůl |
K | k vodnímu host. služeb | brambory, luštěniny, ovoce |
| | zelenina |
Ca | v kostech, zubech pro | mléko, mléčné výrobky, |
| srdeční činnost | luštěniny, ovoce, zelenina |
Cl | tvorba kyseliny HCl (v trávicí | v kuchyňské soli |
| šťávě), vodní hosp. | |
P | stavba kostí, zubů, součástí | obiloviny luštěniny |
| buňek | |
Fe | krevní barvivo vázaní a rozvod | krev, maso, luštěniny, špenát |
| O po těle pomocí krve | žloutek, ovoce |
Zn | pro dýchání buněk, činnost | pšeničné klíčky, dyňová |
| mozku tvorba inzulínu | semena, pivní kvasnice |
I | pro správnou funkci štítné | mořské ryby, jodizovaná sůl, |
| žlázy | sýry |
F | pro kosti, zubní sklovinu | florizovaná sůl |
Řada nerostných látek se vyskytují v min. vodách a pramenitých vodách prodávaných jako stolní (Dobrá voda).
1.pitná voda, nezávadná bez veškerých:
- mechanických nečistot (špína)
- chemických (bez nadměrného mn. např. dusičnanu)
- mikrobiálních (bez choroboplodných zárodků).
Žádné komentáře:
Okomentovat